- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Стонога од 2,5 метра и 50 килограма: Нађени остаци несвакидашње животиње /фото/

CC0 / Pixabay/Akl0406 / Стонога
Стонога - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
Пратите нас
Фосилизовани егзоскелет највећег зглавкара који је икада живео на свету нађен је у Великој Британији. Ради се о стоноги за коју се процењује да је била дужа од 2,5 метра и да је тежила око 50 килограма.
Монструозни предак стоноге живео је у периоду карбона, пре више од 300 милиона година. Ова животиња латинског назива артроплеура, већ је позната научницима, али откриће из Велике Британије показује да је могла да буде далеко већа него што се мислило, наводи се у научној студији објављеној у Журналу Геолошког друштва.
Научници су открили фосил артроплеуре, стар око 326 милиона година, у блоку камена пешчара на плажи код Нортамберленда у Енглеској.
Фрагмент егзоскелета дуг је 75 и широк 55 центиметара, па су научници закључили да би животиња којој је припадао била дуга 2,6 метара и тежила би око 50 килограма.
„То су биле највеће животиње у периоду карбона на Земљи. И до сада смо сумњали да су могле да нарасту до екстремних величина, а ово је директан доказ тога“, рекао је Нил Дејвис, геолог са Универзитета Кембриџ.
Научници су фосил пронашли захваљујући срећи, пошто се блок камена у ком је био одвалио и пао са литице, пише Лајвсајенс. Фосил у стени уочио је докторанд који се шетао плажом.
До сада су у свету откривена само два фосила артроплеуре, оба у Немачкој, каже Дејвис. Овај нађен у Енглеској је најстарији и највећи.
Све друго што научници знају о овој животињи је захваљујући фосилизованим траговима које су остављале за собом, а они су нађени у Европи и Северној Америци.
Научници нису сигурни како се гигантска стонога хранила, пошто није нађена глава ниједне, али претпостављају да су биле вегетаријанци, те да су могле да једу и мање зглавкаре.
Није утврђено ни колико ногу је имала артроплеура.
„Комплетнији фосили имају 32 сегмента, али није јасно да ли су имале по пар ногу на сваком, или на сваком другом сегменту, па су могле да имају између 32 и 64 ноге“, каже Дејвис.
Он додаје да су фосилизовани трагови показали да су ове животиње имале најмање 20 ногу.
Недавно је откривена нова врста стоноге која има чак 1.300 ногу, али већина живих врста има мање од 100 ногу.
Нил Дејвис каже да су артроплеуре највише живеле око Екватора, који је пре 300 милиона година био много ближи данашњој Енглеској. У периоду карбона данашња Британија имала је тропску климу, а пошто није било предатора и пошто су имале обиље хране, артроплеуре су могле да достигну гигантске размере, каже Дејвис.
Сматра се да је ова животиња изумрла 45 милиона година пошто се појавила, у време померања Екватора у периоду перма, пре око 250 до 299 милиона година. Тада је забележена промена климе и појава првих рептила, који су били конкуренција артроплеурама.
Стонога - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Откривено створење са највише ногу – чак 1.306 /фото/
Снимање камером на обали - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Главни предатор на острву и машине за убијање: Стоноге први пут снимљене како једу птиће /видео/
Планина под снегом - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Мало ледено доба протутњало Земљом: Отоплило је тек у 19. веку, може ли да се понови
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала