- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Да ли ће најављени потез Немачку да доведе до катастрофе за енергетску безбедност

CC0 / Pixabay / Нуклеарна електрана
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Гасна криза у Европи у последњих неколико месеци доминира у медијима, али то није поколебало Немачку у намери да до краја ове године стави катанац на половину својих нуклеарних капацитета и убрза план за гашење електрана на угаљ до 2030.
Немачка би, према плану, требало да затвори пре краја 2021. три нуклеарне електране – „Гронде“, „Гундреминген Ц“ и „Брокдорф“ тако да ће остати активна само три реактора, који ће бити „пензионисани“ до краја следеће године.

Катастрофа за енергетску безбедност

За енергетску безбедност Немачке, то би могла да буде катастрофа, оцењује специјализовани енергетски портал oilprice.com.
Опредељеност Немачке да озелени националну енергетску мрежу је племенита, али је ово изгледа најгори могући тренутак за то, јер ће искључење три нуклеарне електране са мреже бити додатни терет за националну електропривреду да одговори потребама привреде и расту потражње за струјом у 2022, нарочито у зимским месецима, наводи се у анализи.
Поред тога, услед недостатка гаса, цене тог енергента за испоруку у јануару су ове недеље обориле рекорд свих времена од преко 2.000 долара за хиљаду кубних метара, што је, логично, довело до оштрог скока цене струје за крајње потрошаче.
Ипак, растуће цене електричне енергије и природног гаса нису одвратиле Немачку од њених зелених амбиција, а то би могло да има веће последице него што многи мисле, наводи се у анализи.
Значај угља и нуклеарне енергије, од које Немачка сада „диже руке“, порастао је ове године, стекавши већи удео у укупном енергетског миксу земље него 2020, а један од главних разлога је мања брзина ветра и раст потражње, саопштило је Удружење немачке индустрије за енергију и воде.
Угаљ и нуклеарна енергија чинили су 40 посто укупног енергетског микса у 2021, док је удео обновљивих извора енергије пао на 41 проценат.
Немачке власти су 2011. године наложиле моментално затварање осам од 17 реактора након катастрофе у Фукушими и вишегодишњих антинуклеарних протеста. Влада у Берлину је тада обећала да ће укинути нуклеарне електране до 2022. године.
Што се тиче угља, власти немачких савезних држава су се договориле да постепено избаце угаљ из употребе до 2030. године, што је раније у односу претходни план када је рок био до 2038.
Сама ова два потеза доводе Немачку, која нема довољно енергије, у несигуран положај. Али, то није све.

План је и да се гас избаци из употребе

Ова земља такође намерава да избаци и природни гас из употребе, при чему је у плану да се до 2040. године прекине производња електричне енергије из гаса. Тренутно се половина свих немачких домаћинстава греје на природни гас.
Нуклеарна енергија је служила као прилично поуздана допуна за обновљиве изворе енергије, зависне од ћудљивости ветра и сунца, и чија је испрекиданост у снабдевању ове године изашла на видело више него икада, закључује се у анализи, пише Телеграф бизнис.
Штанд компаније Гаспром на сајму у оквиру Руског инвестиционог форума у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
РУСИЈА
„Гаспром“ поручио Европи: Не кривите нас за сопствене грешке
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Затишје пред буру: Чека ли Европу нови круг енергетске кризе
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Одобрена дозвола за највећу нуклеарку у Европи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала