- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Министарка спољних послова Немачке нема појма животу у БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Члан Председништва Босне и Херцеговине из Републике Српске Милорад Додик изјавио је да нова министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок, позивајући на санкције против њега, показује да, како је рекао, "нема појма о животу у БиХ" јер никада није била тамо.
Додик је у интервјуу за немачки "Велт" напоменуо да зна шта значи почетак мандата и да нова министарка има своје амбиције.
"Мени се увођење санкција не чини примереним за немачку демократију. Зашто би Немачка, или било која друга држава, требало да влада нашом државом? Влада треба да ради са демократски изабраним званичницима. На ову функцију сам изабран са 60 одсто гласова. А министарка представља странку која није највећа у Немачкој. Можда јој је потребан брз успех и мисли да овде може нешто да постигне. Успех се мери на крају, а не на почетку. Она нема појма о нашем животу, никада није била овде", изјавио је Додик, а преноси РТРС.
Додик је рекао да Дејтонски споразум предвиђа да високог представника морају да именују потписници, међу којима је и Република Српска, а да га потврди Савет безбедности УН.

"Ништа од тога се није догодило. Жао ми је што господин (Кристијан) Шмит мора да прође кроз све ово. Али никако не можемо да дозволимо да нам неко намеће законе само зато што је добра особа. Али добра је особа и моја мајка, то је најбоља особа на свету, па није високи представник", рекао је Додик.

Нагласио је да, ако Немачка уводи санкције Русији, не може да се очекује да ће Русија да подржи њен предлог за високог представника.
"Лично сам се срео са Путином много пута, па и недавно. Он има одговорну позицију. Каже да је заинтересован да по сваку цену одржи мир у БиХ. Поштује Устав. И држи се подаље од унутрашњих послова. Није као немачка министарка", поручио је Додик.
Он је поновио да не жели отцепљење, него заштиту Устава БиХ.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала