- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији о Русији: Пре него што чачкате медведа, уверите се да имате куда да бежите

© Sputnik / Лола ЂорђевићПрипадници оружаних снага Руске Федерације
Припадници оружаних снага Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Западне земље су испробале све могуће методе да понизе Русије, стога сада преузимају ризик од избијања рата какав није виђен још од Карипске кризе, пише чешки лист „Парламентарни листи“, позивајући се на војног аналитичара Јарослава Штефеца.
Стручњак сматра да је у једној од недавних изјава о јачању НАТО-а близу руских граница председник Владимир Путин јасно ставио до знања да је његова земља сатерана у ћошак и да не може ћутке да посматра активности Америке и њених савезника у НАТО-у.
Владимир Путин је јасно ставио до знања да медвед сатеран у ћошак нема другог избора сем да се баци на оне који су га напали, наводи се у чланку чешког медија.
С тим у вези, експерт пише да уколико избије оружани сукоб мало ко може и да замисли како ће се то завршити.

„Пре него што почнете да задиркујете медведа, уверите се да имате куда да бежите“, упозорио је Штефец.

По мишљењу војног аналитичара, Русија нема излаз ни са политичког, ни са војног становишта с обзиром да су западне државе успеле да наруше све могуће дипломатске споразуме и договоре из Беча, као и да уведу бесмислене економске санкције и оптуже Москву за наводно кршење људских права.
„Остали су без средстава којим би још више пецнули Русију, увредили је и неосновано оптужили“, пише он.
Тако се формирала „слика земље као варварске државе која прети целој Европи“, закључио је он.
Руски лидер Владимир Путин данас је поново говорио о „црвеним линијама“ за Москву. Како је рекао, Русија је сатерана до линије да она нема више куда.
Он је у новембру причао о „црвеним линијама“ и у том контексту навео је, између осталог, повећано присуство НАТО-а у Украјини, али и потенцијални улазак те бивше совјетске републике у састав Алијансе. Такође је навео и да су све чешће појаве да у близини руских граница лете стратешки бомбардери опремљени „веома озбиљним оружјем“ што, како је рекао, такође прелази одређене границе.
Подсетимо, Карипска криза (Кубанска ракетна криза) довела је свет на ивицу нуклеарног рата 1962. године. Главни кривац за конфликт, који би се завршио глобалним и уништењем САД и СССР-а, било је стремљење Вашингтона да постигне апсолутну доминацију стратешких нуклеарних снага.
Москва  - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
РУСИЈА
Кремљ: Ширење НАТО-а – питање живота и смрти за Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала