- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милутин Мићовић добитник награде Мирослављево јеванђеље

© Фото : screenshot/SRPSKA RTV Књижевник Милутин Мићовић
 Књижевник Милутин Мићовић - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Угледни књижевник Милутин Мићовић добитник је награде Мирослављево јеванђеље за књигу „Луче у тами Црне Горе”.
Како је саопштено из Министарства просвјете, науке, културе и спорта, награда ће му бити уручена у Кући Риста Ратковића у Бијелом Пољу.
Након јавног позива Министарства просвјете, науке, културе и спорта од 11. октобра за награду је достављено 19 предлога.
Жири је на ужу листу издвојио: „Недоспев“ аутора Бећира Вуковића; „Пепео“ аутора Радомира Уљаревића; „Крвава катедра“ аутора Илије Лакушића; „Љепота робијања“ аутора Новице Ђурића; „Вријеме ријечи: Удружење књижевника Црне Горе од 1946. до 2020. године“ аутора Милице Краљ и Александра Ћуковића и „Сирене за узбуну“ аутора Николе Николића.
Мићовић се истиче као један од најбољих познавалаца Његошевог дјела, писаца словенских књижевности, тумача словенског културног насљеђа и духовних и културних веза Црне Горе и Русије.
Заступљен је у неколико најзначајнијих антологија црногорске, српске и словенске поезије, у односу на које треба издвојити Антологију савременог српског пјесништва „Из века у век“.
Добитник је многих значајних награда: „Марко Миљанов“, „Миодраг Ћупић“, међународне награде „Портиле поезие“ („Врата поезије“), „Орден В.В. Болотова“, посебног признања Савеза писаца Русије и других награда.
Предсједник је Књижевног друштва „Његош“ и уредник културне манифестације „Дани Његошеви“.
Владика Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
РЕГИОН
Митрополит Јоаникије: Његош се кроз „Горски вијенац“ уздигао до неба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала