- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Омикрон „покосио“ авио-саобраћај: Широм света до сада отказано више од 7.000 летова

© AP Photo / Ronald ZakПразан аеродром
Празан аеродром - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Број летова отказаних овог викенда широм света због соја омикрон вируса корона премашио је 7.000 и очекује се да ће до краја дана још порасти.
Према сајту Флајт Авер, више од 2.800 летова отказано је у суботу, а око 2.400 у петак. До недеље у подне, широм света отказано је скоро 1.900 летова, а више од 3.000 одложено.
Омикрон још није детектован у Кини, али се у тој земљи такође примењују строга ограничења због неколико случајева инфекције делта сојем и као резултат те ситуације кинеске авио-компаније отказују највише летова у свету, преноси РФИ.
Према доступним подацима, 540 летова је отказала компанија „Чајна Истерн“, 267 летова компанија „Ер Чајна“, што је четвртина укупног броја летова те компаније.
Кина примењује стратегију нулте толеранције према корони и за само пет дана је 13 милиона људи затворено у граду Сиан, у централном делу земље.
Ово је довело у веома тешку ситуацију три главне кинеске авио-компаније, „Ер Чајна“, „Чајна истерн“ и „Чајна саутерн“, које су у трећем кварталу ове године изгубиле више од милијарду евра.
Широм света се отказују хиљаде летова током божићног викенда због брзог ширења омикрона варијанте корона вируса, а сајт Флајт Авер наводи да је у суботу отказано скоро 1.000 летова из и у САД, а дан раније 690, пренео је раније АП.
На сајту Флајт Авер не наводи се разлог, међутим компаније „Делта“, „Јунајтед“ и „Џет Блу“ саопштиле су још у петак да ширење омикрона изазива проблеме са особљем што последично доводи до отказивања летова.
Европске и аустралијске авио-компаније су такође биле приморане да отказују своје летове током празничне сезоне због истих проблема и ширења вируса.
И у Јапану је отказано више од 100 домаћих путничких летова, али не због пандемије, већ због великог снега у северним и западним деловима земље, саопштено је из две највеће јапанске авио-компаније, пренео је Танјуг.
Лечење ковид пацијената у Тамбовској области у Русији - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
РУСИЈА
Руски вирусолози: Омикрон се шири брже него други сојеви и налик је грипу
Путнички авион - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
СВЕТ
Поремећај авио саобраћаја широм света, отказано више од 4.500 летова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала