Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Оскрнављено српско гробље код Грачанице

© Фото : Спутњику уступила Канцеларија за Косово и МетохијуОскрнављено православно гробље на Косову и Метохији
Оскрнављено православно гробље на Косову и Метохији - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да је осам српских надгробних споменика поломљено на православном гробљу у етнички мешовитом селу Кишница, надомак Грачанице, од којих је шест потпуно уништено, а два су оштећена.
Из Канцеларије наводе да је реч о „срамотном, поражавајућем и безумном чину“, додајући да су мештани посведочили да су споменици пре свега седам дана били читави, а овај случај пријавили су Косовској полицији.
„Изгледа да није довољно да се над српским народом који живи на простору КиМ отворено демонстрира верска нетрпељивост, већ албански хулигани мира не дају ни мртвим Србима и њиховим хумкама. За све то време, политичари из Приштине предвођени најистуренијим заговорником антисрпске политике Аљбином Куртијем, изјављују да су Косово и Метохија оаза мира и склада, док свакодневно сведочимо етнички мотивисаним нападима и инцидентима према Србима“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Из Канцеларије за КиМ додају како је „поражавајућа статистика да је на простору Косова и Метохије ове године забележено 50 одсто етнички мотивисаних инцидената више него лане, од чега је чак 20 напада на објекте Српске православне цркве“.
Додатно забрињава чињеница да ти бројеви и даље расту и да изостаје адекватна реакција и заштита српског становништва, наводе из Канцеларије.
„'Канцеларија за Косово и Метохију више пута је само током ове године обавештавала међународне представнике о угрожености споменика СПЦ и српских православних гробаља на КиМ, а ове године је у санацију, поправку и одржавање православних гробаља и капела на КиМ уложила и значајна финансијска средства и наставиће да обнавља порушено, као одговор на политику мржње и нетрпељивости“, додаје се у саопштењу, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала