- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Конфликт у Донбасу не треба решавати војним путем

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаВојна парада за Дан независности Украјине
Војна парада за Дан независности Украјине - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Конфликт у Донбасу не треба решавати војним путем, иначе ће доћи до питања украјинске државности, Кијев и Вашингтон то знају, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков за телевизију „Русија 1“.
На констатацију водитеља да је за Русију главни услов да проблем Донбаса не треба да се решава војним путем, Песков је одговорио: „Наравно“.
Песков се такође сложио са речима новинара да би војно решење проблема довело у питање украјинску државност.
„То је оно о чему је председник Путин више пута говорио и то је оно што врло добро знају у Кијеву и врло добро знају у Вашингтону. Али видите, из неког разлога нико не жели да прекори Кијев“, закључио је Песков.
Како је додао, још једно распламсавање грађанског рата у Донбасу није прихватљиво.
„Кажу нам – морате предузети мере за деескалацију. Нико не говори Кијеву да мора да предузме мере за деескалацију. Нико не виче на Кијев да подсети на апсолутну неприхватљивост још једне рунде грађанског рата, што је за нас апсолутно неприхватљиво, јер је то у непосредној близини наших граница“, истакао је Песков.
Портпарол Кремља такође је подсетио да на југоистоку Украјине живи руски народ, према чијој судбини Русија није равнодушна.
Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да не искључује могућност да украјинске власти спремају нову војну операцију у Донбасу.
Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
РУСИЈА
Русија обећава Донбасу: Нећемо вас оставити на цедилу, борићемо се против апартхејда Кијева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала