- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Покоритељ океана: Руска корвета „Алдар Циденжапов“ /видео, фото/

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаРуска корвета „Алдар Циденжапов“
Руска корвета „Алдар Циденжапов“  - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Пре годину дана је на корвети „Херој Руске Федерације Алдар Циденжапов“ Тихоокеанске флоте први пут подигнута Андрејевска застава — застава руске морнарице, саопштило је Министарство одбране Русије.
Како прецизира војни ресор, застава је први пут развијена на корвети 25. децембра прошле године, када је она постала део руске Тихоокеанске флоте.

Посада брода је за ових годину дана учествовала у бројним вежбама, укључујући и у далекој морској зони. Министарство истиче да је остварила значајан успех и да је проглашена једном од најјачих у флоти.

„Алдар Циденжапов“ је трећи вишенаменски патролни брод пројекта 20380. Назив је добио по 19. годишњем морнару Алдару Циденжапову, који је у септембру 2010. године по цену живота спречио ширење пожара на једном од разарача због чега му је постхумно додељена титула хероја Руске Федерације.
Укупни депласман брода је 2.200 тона, брзина је 27 чворова, домет аутономне пловидбе је до 4.000 миља.
Брод је изграђен у бродоградилишту Амур. У јулу прошле године је брод пребачен у Владивосток где је више од десет пута излазио на море како би се тестирали системи, механизми и бродско оружје.
Подсетимо, Петар Велики је 11. децембра 1699. године бело платно са плавим крстом прогласио за званичну заставу руске морнарице. Тиме је овековечио име апостола Андреја Првозваног, покровитеља морнара руске флоте, који је по предању разапет на косом крсту.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала