Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Прва књига о модерној Грчкој - на српском

© Sputnik / Никола ЈоксимовићКњига Душана Спасојевића "Грчка - рат за независност, стварање државе и препород нације"
Књига Душана Спасојевића Грчка - рат за независност, стварање државе и препород нације - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
У понедељак 29. децембра у 19 часова, у Галерији ’73 на Бановом брду, биће представљена књига амбасадора Србије у Грчкој Душана Спасојевића „Грчка: Рат за независност, стварање државе и препород нације“.
Књига „Грчка: рат за независност, стварање државе и препород нације“ је прва књига на српском језику које се бави темом данашње Грчке, темељима на којима је успостављена модерна грчка држава и створен национални идентитет савремених Грка. Настала је као плод вишегодишњег рада, који је подразумевао истраживање опсежне архивске грађе и литературе.
Реч је о посебном издању у заједничком подухвату издавачке куће Чигоја штампа, Института за новију историју, Института за европске студије и Фондације Шапер. Књига, чији су рецензенти тројица угледних историчара, професори београдског и солунског универзитета Милан Ристовић и Спиридон Сфетас и директор Института за новију историју др Миле Бјелајац, долази на двестоту годишњицу почетка борбе за ослобођење Грка од турске окупације.
„Спасојевић, пажљиво расплићући клупко догађаја, утицаја, личности, уводи читаоца у сложен сплет супротстављених односа великих европских сила по питању политике према Османском царству, току и концепцијама устанка, улози у пружању подршке грчким устаницима као и њиховим дуготрајним утицајима који су од првих дана постојања младе Хеленске краљевине подгревали унутрашње поделе и сукобе“, кажу у заједничком предговору књизи Ристовић и Сфетас.
О књизи ће говорити професор др Александар Растовић, директор Историјског института, професор др Небојша Владисављевић са Факултета политичких наука, др Бојан Димитријевић, заменик директора Института за савремену историју и аутор.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала