- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Путовања на клацкалици- Да ли омикрон сој корона вируса прави нови распоред летова?

© AP Photo / Christophe EnaИзлазак из ЕУ –путници на аеродрому у Паризу чекају лет
Излазак из ЕУ  –путници на аеродрому у Паризу чекају лет - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Док светски медији извештавају о хаосу у авиосабраћају због омикрон соја, са аеродрома Никола Тесла уверавају да засад ниједан лет није отказан до Нове године. Ванредна ситуација је постала регуларно стање, а путници се пилагођавају тако што карте купују уочи самог путовања
Нешто више од 4500 летова отказано је током католичких божићних празника, а путници који су купили карте за планиране дестинације морали су да се помире са новим мерама које је преко ноћи донео нови сој корона вируса. Само на Бадње вече како је пренела компанија Флајт Авер која прати авио-саобраћај у свету, отказано је 2.175 летова широм света, као и још 402 планираних за дан после.

У Србији сви летови активни

На аеродрому Никола Тесла како незванично сазнајемо ниједан лет до Нове године није отказан, а да ли ће мере због брзог ширења новог соја вируса бити разлог за доношење неке преке мере није извесно. Из авикомпанија чији авиони саобраћају преко Србије кажу да ванредна ситуација није почела са омикрон сојем већ пре равно две године када је корона вирус овај сектор ставио у стање перманентне нестабилности. По речима једног од запослених у авикомпанији која има своју пословницу на аеродрому Никола Тесла, ситиација одавно није у њиховим рукама, а отказивање летова је стварност са којом је на крају морао да се помири сваки путник. Оно што је упадљиво постало правило јесте да се карте више не купују месец и два пре пута, како је раније била пракса, већ уочи самог путовања.

Колапс на аеродромима у Британији и САД

Највећи број летова у последњих неколико дана отказало је пет компанија - Чајна Истерн 474 лета, Ер Чајна 188, Јунајтед 177 летова, Ер Индија 160 и америчка Делта 150. Америчке авио-компаније отказале су близу 900 летова, са образложењем да је зараза ковидом 19 избацила из "строја" одређени број пилота и путничког особља. Више од 880 летова у земљи и ка иностранству је укинуто, а само дан раније, за Бадње вече их је 690, показују подаци са сајта flightaware.com.
Истовремено Сједињене Америчке Државе су најавиле до 31. укидање ограничења путовања из осам земаља са подручја југа Африке, уведена ради спречавања ширења омикрон соја корона вируса. Подсетимо да је до 28. новембра 56 земаља увело ограничења путовања да би се одложило уношење новог соја вируса, упркос упозорењу СЗО да се тиме неће спречити његово ширење у свету те да ове мере могу имати тешке последице на животе људи и на њихова средства за живот, уз препоруку да земље заузму приступ заснован на процени ризика када доносе мере, као што је тестирање путника и карантин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала