- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија од јануара уводи у промет дигиталну рубљу

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Уђи у базу фотографијаРуске рубље
Руске рубље - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Централна банка Русије у јануару 2022. године почиње пилот пројекат трансакција са дигиталном рубљом, саопштила је прва заменица гувернера Централне банке Русије Олга Скоробогатова.
„Прототип платформе дигиталне рубље је готов. И одмах након празника, у јануару, почињемо са пилот пројектом прве фазе са 12 банака“, рекла је она.
У оквиру прве фазе биће укључене кредитне организације и реализоване С2С-операције („Content to consumer“).
Друга фаза тестирања има у виду повезивање Федералног трезора и имплементацију функционалности „смарт“ уговора, као и трансакције потрошача са бизнисом (С2В), бизниса са бизнисом (B2B), бизниса са државом (B2G) и тако даље.
Централна банка Русије затим намерава да укључи и финансијске посреднике, финансијску инфраструктуру (берзе, брокере, осигуравајуће компаније и друге), као и да имплементира „он-лајн“ режим и обезбеди размену дигиталне рубље за страну валуту.
Раније је саопштено, да ће у складу са пројектом основне дигитализације финансијског тржишта Русије за период 2022-2024. године развој платформе дигиталне рубље бити постепен, са постепеним ширењем круга учесника и врста операција, саопштила је Централна банка Русије.
Руска рубља и поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
РУСИЈА
Русија: Дигитална рубља до 2030. године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала