- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски војни стручњак: Салва „Циркона“ гарантовано пробија одбрану сваког противника

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаТестирање хиперсоничне ракете "Циркон"
Тестирање хиперсоничне ракете Циркон - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Плотунско лансирање хиперсоничних ракета „Циркон“ гарантује пробијање противваздухопловне и противракетне одбране сваког противника, рекао је руски војни експерт Виктор Мураховски за телевизију „Звезда“.
„Плотунска лансирања се изводе како би се тестирале опције за борбену употребу наоружања. Знамо да су извођена плотунска лансирања интерконтиненталних балистичких ракета и противбродских ракета претходних генерација. Сада је изведено плотунско лансирање најновијег хиперсоничног система 'Циркон' који може да уништава и надводне и обалске мете“, рекао је Мураховски.
Како је истакао, салва ракета обезбеђује групни и масовни напад на сложене мете, заштићене системе ПВО и ПРО.
„Ако обратимо пажњу на море и врсте мета, видимо да најмоћнију заштиту имају ударне групе носача авиона... Имају системе ПВО и ПРО дугог, средњег и кратког домета, односно ешалон одбрану“, појаснио је стручњак.
Мураховски истиче да је много лакше оборити једну ракету, а када се изводи плотунско лансирање са једног носача или масовно лансирање са неколико носача пробијање система ПРО и ПВО је потпуно решив задатак. Са друге стране, копнени системи ПРО и ПВО покривају, пре свега, високо прецизно оружје и командни центар.
„Масовна, плотунска лансирања са сваког носача, масовни напади са наше бродске групе такође ће гарантовано пробити такав систем ПРО и ПВО и уништити зацртане мете“, констатовао је војни стручњак.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин саопштио је да је 24. децембра ујутру изведено тестирање плотунског лансирања ракета хиперсоничног система „Циркон“ које је успешно прошло.
„Циркон“ је прва хиперсонична крстарећа ракета на свету способна за континуирани аеродинамични лет са маневрисањем у густим слојевима атмосфере уз помоћ сопственог потиска мотора током читаве руте. Она може подједнако ефикасно да погађа циљеве на копну и на води. Ракете „Циркон“ могу да достигну брзину до девет маха (преко 10.000 километара на сат), а њихов домет је преко 1.000 километара. Планирано је да овим ракетама буду наоружане подморнице и бродови.
Ракетне пробе руске хиперсоничне ракете Циркон - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
РУСИЈА
Русија успешно лансирала салву ракета „Циркон“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала