- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Спрема ли се реванш дуела Бајдена и Трампа и ко има више шанси

© Tanjug / АР/Patrick SemanskyДоналд Трамп и Џо Бајден
Доналд Трамп и Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Месец дана након Трампове честитке Американцима поводом Дана захвалности у којој је бивши председник САД наговестио кандидатуру на изборима 2024. године, то је учинио и актуелни лидер Џозеф Бајден рекавши да планира нову кандидатуру уколико му здравље то дозволи. Да ли ће наредни председнички избори у САД бити реванш дуела Бајдена и Трампа?
Бајденова најава да би се могао наћи у наредној трци за шефа државе није изненађење за Милана Крстића са Факултета политичких наука, који за Спуњик каже да је сасвим уобичајено да председник Сједињених Америчких Држава планира и наредни мандат.

Да ли је у најави реванш дуела Бајдена и Трампа

„Овде јесте мало изузетно то што је председник Бајден поменуо један услов за кандидатуру, односно констатовао да ће то урадити ако му здравствено стање то дозволи. Али, то и није чудно имајући у виду његове године и чињеницу да је он, као 78-годишњак, најстарији изабрани председник САД у историји те земље. Са друге стране, то може да сигнализира и неку врсту политичке резерве“, наводи Крстић.
Позивање на здравствено стање, појашњава наш саговорник, у перспективи би могло да буде искоришћено како из поменутих разлога - да Бајден осећа да нема довољно физичких предиспозиција да води државу још четири године након избора 2024., тако и из неких других разлога, односно уколико сматра да не може да добије подршку своје партије за наредну председничку кандидатуру.
„Иако ова изјава можда политички није очекивана, мислим да је одговорно да остави такву резерву имајући у виду његове године и чињеницу да је 2024. година далеко, а још је даље 2028. година када треба да се заврши нечији мандат“, указује Крстић.

Ко би победио у наредном „двобоју“

Коментаришући Бајденову изјаву да би му кандидатура Доналда Трампа представљала додатну мотивацију да уђе у трку за нови председнички мандат, Крстић каже да се не усуђује да прогнозира исход таквог потенцијалог дуела јер би, како напомиње, до наредних избора могло да се деси да неко од њих двојице потпуно испадне из приче.
Ипак, саговорник Спутњика открива шта би, по његовом мишљењу, био исход реванша Бајден - Трамп ако би до њега сада дошло:
„У овом тренутку ми делује да Трамп као кандидат опозиционе, Републиканске партије, не би био у великом заостатку у односу на Бајдена јер је апсолутно успео да одржи примат и подршку код републиканаца. Дакле, без обзира на то што је Трамп на прошлим изборима као актуелни председник имао можда и неке додатне предности, које иначе увек има актуелни председник када се такмичи за реизбор, мислим да би опет били барабар, односно да би били „кнап“ да се избори одржавају у овом тренутку.“

Да ли демократе опет хоће Бајдена за кандидата

На питање да ли би још једна кандидатура актуелног председника била добра за њега и Демократску партију, Крстић је јасан.
„Верујем да код великог броја демократа постоје одређене дилеме у вези са тим да ли би Бајден могао бити кандидат и 2024. године које су везане што за његове здравствене могућности да испуни ту дужност, то можда и за чињеницу да му неке групе демократа замерају одређене ствари. Али, то опет не значи да он као кандидат не би добио подршку Демократске партије. Наиме, до почетка прелиминарних избора за председничке кандидате остало је нешто мало више од две године и до тада ће се десити још много ствари, па је у овом тренутку тешко прогнозирати шта би могао бити избор демократа почетком 2024. године када крену прелиминарни избори“, наводи наш саговорник.
Он подсећа да актуелни председник ни на почетку претходних прелиминарних избора у Демократској партији није био најуспешнији, па је ипак после „супер уторка“ успео да преокрене тај тренд и постане кандидат демократа.
„У изборној години пуно тога може да се промени од јануара до марта, а камоли од краја 2021. до 2024. године, тако да ћемо за неке конкретне прогнозе ипак морати да сачекамо“, закључује Милан Крстић за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала