- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг предложио одржавање Савета Русија-НАТО 12. јануара

© SputnikЗаставе Русије и НАТО
Заставе Русије и НАТО - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг жели да сазове састанак Савета Русија-НАТО 12. јануара, саопштила је прес-служба блока за Спутњик.
У прес служби су додали да је Алијанса у контакту са Москвом око организовања састанка.
Такође су подсетили на став НАТО-а да „сваки дијалог са Русијом треба да се води на основу реципроцитета, узимања у обзир забринутости НАТО-а у вези са дејствима Русије, да буде заснован на кључним принципима и фундаменталним документима европске безбедности и да се одвија у координацији са европским партнерима НАТО-а“.
Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је ове недеље да је Русија добила понуду за сазивање Савета Русија-НАТО и да се он разматра. Захарова је напоменула да је Русија спремна за директан дијалог са НАТО-ом о безбедносним гаранцијама.
Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.
Документи су већ предати Вашингтону и његовим савезницима. У једној од тачака нацрта предлаже се да НАТО пружи гаранције неширења Алијансе на територију Украјине. Како је раније изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ако НАТО и САД не реагују на захтеве Русије за безбедносним гаранцијама, то би могло довести до нове рунде конфронтације.
Савет Русија-НАТО основан је 2002. године као платформа за развој сарадње и координације. То тело је промовисало сарадњу између Москве и земаља Алијансе у важним областима, посебно у борби против међународног тероризма. После 2008. године рад Савета се успорио.
Нови штаб НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
РУСИЈА
У медијима процурео датум састанка званичника Русије и НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала