- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић о уговору за ауто-пут Пожега-Дуга Пољана: Почетак радова у марту, завршетак за четири године

CC0 / Pixabay / Ауто-пут
Ауто-пут - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, након потписивања комерцијалног уговора о припреми техничке документације и извођењу радова на изградњи ауто-пута од Пожеге до Дуге Пољане од 75 километара, да ће та деоница почети да се гради већ у марту и бити завршена за четири године.
Вучић је рекао да је данашње потписивање тог уговора прекретница за развој тог дела Србије, пошто ће грађани када буду имали тај ауто-пут моћи да стигну за два сата од Београда до Дуге Пољане.
"Надам се да ће и људи у БиХ имати више разумевања и кренути да граде и тај део ауто-пута од Котромана и Вишеграда према Сарајеву у дужини око 98 километара. Онда бисмо се ми везали од Ужица ка Котроману и да имате и Сарајево на два и по сата од Сјенице и Новог Пазара", рекао је Вучић.
Истакао је да би то пуно значило и Бошњацима и Србима који живе у ток крају.
"То значи да ће долазити и фабрике и инвестиције и да ћете моћи да запослите и већи број људи и да људи више неће морати да одлазе трбухом за крухом из овог лепог краја", рекао је Вучић, пренео је Танјуг.
Председник је навео да је до Црне Горе остало да се направи још укупно 107 километар ауто-пута, а да ће на деоници од Пожеге до Дуге Пољане од укупно 75 километара чак 51 километар трасе бити у тунелима и мостовима.
Како је рекао, реч је о веома тешкој деоници, док ће после до Бољара бити много лакше пошто је тај део Пештера раван.
Вучић је казао да ће грађанима од излаза са ауто-пута у Дугој Пољани бити потребно до центра Сјенице или Новог Пазара свега 15 до 20 минута.
"Ово је део пута у који нисмо веровали да ће се градити. Крајњи циљ је био да дођемо до Пожеге., рекао је он и додао да ће да ће у фебруару бити потписан уговор са ценом, али да ће то свакако бити, не мање од 1,5 милијарди евра за деоницу до Дуге Пољане.
Вучић је замолио кинеску компанију да мало спусте цене ако могу.
Додао је да у марту крећу радови и из Ариља и Дуге Пољане, али да ће прво кренути баш из Сјенице.
Овај ауто-пут ће променити све у овом делу Србије и значи живот, нагласио је Вучић.

У наредних месец дана отварање деонице ауто-пута Прељина - Паковраће

Вучић је истакао да је деоница ауто-пута Прељина-Паковраће готова, али да се чека на договор „Путева Србије“ и надлежног министарства око њеног отварања.
„Доћи ћу када ми буду рекли да је ауто-пут безбедан и направљен. Сада имамо несугласице између директора „Путева“ и министра. Један мисли да је готово, а други мисли да ће то бити до 10. фебруара. Суштина је да ли ће банкине бити камене или не“, објаснио је Вучић одговарајући на питање када ће доћи на отварање деонице до Паковраћа.
Додао је да је пут завршен, као и осветљење у тунелу, а да је потребна само „крајња шминка“.
„У Чачак стижем када се договоре Томислав Момировић и Зоран Дробњак. Знам да се сада праве огромне гужве у Чачку, али Чачани треба да знају да је Чачанин крив што се деоница не отвара. Биће у наредних месец дана“, поручио је Вучић.
На питање да ли ће држава помоћи Новој Вароши за одржавање Међуопштинских омладинских спортских игара 2023., Вучић је казао да је тој општини доста тога обећано.
Део трасе ауто-пута од Пожеге до Бољара - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Од Пожеге до Бољара: Овако ће изгледати најзахтевнији ауто-пут у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала