- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички медији: Прихватимо да је Русија суперсила

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Уђи у базу фотографијаВертолеты о время репетиции военного парада, приуроченного к 76-летию Победы
Вертолеты о время репетиции военного парада, приуроченного к 76-летию Победы - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите нас
Тридесет година након распада СССР Русија се и даље доживљава као „неостварена држава“. Међутим, реалност се значајно разликује од лажних представа западних држава, написао је професор колеџа Макалистер Ендрју Латам магазину „Хил“.
Према речима аутора, она је одавно престала да буде „геополитичка канта за смеће“, за коју су је држали у постсовјетску епоху, а на међународној арени „игра далеко од епизодне улоге“.
„Русија дефинитивно заслужује статус велике силе – државе која поседује снажне инструменте националне моћи и жељу да помоћу њих утиче на светску политику“, објаснио је политичар.
Од распада Совјетског Савеза, Русија није само извршила радикалну модернизацију нуклеарног и конвенционалног наоружања, већ је постигла успехе у развоју „меке силе“, направивши огроман арсенал инструмената за стварање имиџа добронамерне државе и привлачења политичке подршке.
У питању су руски медији, културни центри, Руска православна црква и универзитети, нагласио је експерт.
Москва користи „меку моћ“ и кроз хуманитарну помоћ, отписивање дугова и осигурања безбедности преко међународних организација, на пример, ОДКБ.
„Ка крају, Русија активно промовише идеју постојања одрживих алтернатива дегенеришућој западној демократију“, обратио је пажњу Латам.
Дакле, свака америчка стратегија треба да узме у обзир снагу Русије и тек након прихватања ове чињенице САД ће моћи да направе корак ка стратешкој јасности, закључио је аутор.
Москва  - Sputnik Србија, 1920, 26.12.2021
РУСИЈА
Кремљ: Ширење НАТО-а – питање живота и смрти за Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала