- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Шта нам доносе астрономске цене гаса и струје | Енергија Спутњика

CC0 / / Спутњик Економија
Спутњик Економија - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите нас
О рекордним ценама гаса и струје на берзама Јелица Путниковић разговара са директором Економског института и уредником МАТ-а Иваном Николићем.
Након што је 21. децембра на европским берзама гаса достигла рекордни ниво од око 2.200 долара за хиљаду кубних метара гаса цена овог енергента јутрос (27. децембар) је „пала“ на нешто више од 1.000 долара.
Док су цене „црног злата“ на нафтним берзама већ годинама често „вест дана“, цене „плавог горива“ на берзама почеле су да занимају медије, па и такозвану ширу јавност тек овог лета када је гас толико поскупео да је уздрмао, не само тржиште овог енергента, већ и допринео поскупљењу електричне енергије и многих производа.
Поскупљење гаса утиче све више на целокупну економију, изазива инфлацију... Последице су несагледиве јер нико са сигурношћу не може да тврди како ће се цена даље кретати – не само током грејне сезоне већ и убудуће.
Поскупљење гаса у први план ставља изворе и правце снабдевања овим енергентом, као и сам систем продаје. Мада је летос и јесенас цена утечњеног природног гаса (ЛНГ) била много виша у Азији него у Европи, геополитичке трзавице између Вашингтона, Брисела и Берлина са Москвом су довеле до тога да европски купци сада ЛНГ гас плаћају више од Азијата.
Док их неки Европљани оптужују да су изазвали гасну кризу, а нова немачка власт „тренира строгоћу“ по питању давања сертификата за гасовод Северни ток 2, из Русије стижу тврдње да европским купцима шаљу и више гаса од наруџбина, и коментари да би дугорочни уговори били много бољи – гас би био јефтинији. Лично је руски председник Владимир Путин оптужио европске земље да се на њиховим гасним берзама руски гас препродаје по ценама које су чак и седам пута више од оних по којима енергент плаћају Гаспрому.
И цене електричне енергије на берзама постижу рекордне износе. Многе земље чак, најављују и ограничавања потрошње. Аналитичари упозоравају да су могуће несташице и рестрикције.
Све је јасније да ће актуелна енергетска криза, због којих многе земље прибегавају замрзавању цена, економске стручњаке али и политичаре навести да преиспитују своје опредељење за либерализовано тржиште струје и гаса и будуће економске политике.
О томе шта нам је, у економском смислу, енергетска криза – поскупљење гаса, као и електричне енергије донела и како ће утицати на будуће економске токове у Србији, Европи и целом свету гледајте у данашњој „Енергији Спутњика“.
Шта нам доносе астрономске цене гаса и струје | Енергија Спутњика
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала