- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинеска свемирска станица извела маневре како би избегла судар са Старлинком Илона Маска

© Фото : Олег Кононенко / РоскосмосПристајање свемирског брода са посадом "Сојуз МС 12" на Међународну свемирску станицу
Пристајање свемирског брода са посадом Сојуз МС 12 на Међународну свемирску станицу - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите нас
Кина је критиковала Америку јер није обавестила Кину или Уједињене нације о активностима сателита Старлинк, који су наводно угрозили животе на кинеској свемирској станици.
Стална мисија Кине при Уједињеним нацијама саопштила је да су сателити Старлинк, које је лансирао Спејсикс, имали „два блиска сусрета са кинеском свемирском станицом“ 1. јула и 21. октобра ове године.
У вербалној ноти, Кина је навела да је 21. октобра сателит Старлинк „непрекидно маневрисао, да је стратегија маневара била непозната и да је било тешко проценити орбиталне грешке, тако да је постојао ризик од судара између сателита Старлинк-2305 и кинеске свемирске станице.
Према наводима Сталне мисије Кине при Уједињеним нацијама, ова два случаја „представљали су опасност по живот или здравље астронаута на кинеској свемирској станици“.
Према информацијама које је објавила Кина, сателит Старлинк је стабилно путовао од 19. априла 2020. у орбити на просечној висини од око 555 км. Међутим, између 16. маја и 24. јуна 2021. сателит Старлинк непрекидно је маневрисао до орбите од око 382 км и остао у тој орбити.
Мисија је нагласила да је кинеска свемирска станица стабилно путовала у скоро кружној орбити на висини од око 390 км са нагибом орбите од око 41,5 степени, преноси међународни Спутњик.
Кинеска мисија је оценила да су САД прекршиле шести члан Уговора о свемиру, који предвиђа: „Државе потписнице Уговора сносиће међународну одговорност за националне активности у свемиру, укључујући Месец и друга небеска тела, без обзира да ли се такве активности спроводе од стране владиних агенција или од стране невладиних субјеката…”
Оснивач Спејсикса, милијардер Илон Маск власник је сателита Старлинк.Спејсикс је распоредио скоро 1.900 сателита у оквиру своје Старлинк широкопојасне мреже како би проширио свој сателитски приступ интернету широм света.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала