- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Плесала је Белорусија: Лукашенко организовао новогодишњи бал у председничкој палати /видео/

© Telegram / Пул первогоНовогодишњи бал у Палати независности у Минску
Новогодишњи бал у Палати независности у Минску  - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите нас
Полонеза и мазурка, валцер и котиљон, кадрил и пољска народна игра краковјак су плесови који су се смењивали у Палати независности белоруске престонице стварајући софистицирану предновогодишњу атмосферу.
Више од три стотине младих из Белорусије окупило се на новогодишњем балу. Улазница за бал су били њихови успеси на факултетима, у уметности, спорту или друштвеном животу, преноси агенција „Белта“.
Међу гостима су били стипендисти председничког фонда за социјалну подршку надарених ученика и студената, победници такмичења, олимпијада, представници волонтерских и студентских покрета, победници спортских такмичења и носиоци титула са такмичења за лепоту.
Омладини се обратио и председник Белорусије Александар Лукашенко не скривајући емоције. Он је навео да не зна шта да каже после овако лепог призора и да му је тешко да говори, иако је навикао да много говори.
„Иза вас је Белорусија, држава у којој су створени пристојни услови за живот, за лични и професионални развој. То је ваш штит и увек га морате носити часно и достојанствено“, подвукао је белоруски лидер.
Агенција је навела да је ове године „културни код“ новогодишњег бала била балска култура XVIII-XIX века. Као пример те традиције у историји Белорусије су балови у дворцу грофа Зорича у Шклову и грофа Румјанцева у Гомељу.
Девојке у раскошним белим хаљинама су пратили младићи у фраковима и војним униформама. Сала се полако пунила и не изборивши се до краја са узбуђењем и емоцијама заплесали су свој први балски плес - величанствену полонезу.
Дебитанткиње су лако могле да се препознају по белим хаљинама, јер су ту боју могле да носе само младе и неудате девојке. Остале даме су биле у хаљинама беж боје, боје брескве, крем или златним тоновима, док су мушкарци традиционално обукли фракове и смокинге.
Белоруски председник је подсетио да се већ четврти пут пред Нову годину одржава бал у Палати независности, који „оживљава белоруску традицију и формира савремени изглед суверене земље“.
Он је пожелео представницима нове генерације да оставе траг у историји своје земље.
„Наша земља је као и ви, још увек млада. Значи да је важно не само да се сачува традиција, већ да се и нова гради. Земља постоји тада када има традицију, то је лице сваке земље“, рекао је белоруски лидер и пожелео свим гостима да буду одважни, храбри и креативни.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала