- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Сабор Исламске заједнице у БиХ: Држава опредељена за НАТО И ЕУ, појединци за конфликт

© Wikipedia / Julian Nitzsche Џамија у Сарајеву
Џамија у Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите нас
Сабор Исламске заједнице у Босни и Херцеговини усвојио је Резолуцију о неопходности очувања мира и државне суверености и целовитости, оптужујући појединце и групе из БиХ и држава у окружењу да подстичу реторику која би могла, како тврде, ово подручје да претвори у конфликтно, а међународној заједници поручују да је БиХ опредељена за НАТО и ЕУ.
На редовној седници одржаној у недељу, Сабор је саопштио да са забринутошћу прати тенденције у „домаћој и међународној политици које нас, на крилима деструктивних идеја шовинизма, ксенофобије, националне и верске сегрегације, суочавају с претњом нових сукоба и подела, као и поништења свих тековина мира и напретка које је ова земља остварила у последњи четврт века“.
Сабор сматра да, како кажу, „неодговорни појединци и групе у земљи и окружењу подстичу неповерење и несношљивост међу народима и грађанима Босне и Херцеговине, шире реторику и воде политику која би ову земљу могла да претвори у конфликтно подручје, а њене становнике лише елементарног права да живе у слободи, без страха од нових сукоба и страдања“.
„Саставни део те реторике су већ виђени напори на стигматизацији и дехуманизацији босанскохерцеговачких муслимана - Бошњака, као народа чији се светоназор настоји да прикаже неспојивим с наслеђем и вредностима савремене Европе“, наводи се у саопштењу и констатује да:
„Такво деловање има циљ да произведе верску нетрпељивост према муслиманима у европским дипломатским средиштима и у широј јавности, као подлогу за прибављање подршке политици разбијања Босне и Херцеговине, суверене и територијално целовите државе“.
Сабор је, наводи се, позвао све добронамерне људе у Босни и Херцеговини, без обзира на политичке, националне, верске и друге разлике, да учине максималан напор на очувању „наша два заједничка добра - мира и државе, као гаранције живота достојног човека наших грађана и народа“.
„Од одговорних политичких личности у земљи, њеном суседству и у свету очекујемо и тражимо да поштују интересе велике већине грађана ове земље, којима није ни до каквих нових сукоба и подела, ни до каквих политичких заплета и криза које нас враћају у прошлост, већ искључиво до мирног и достојанственог живота, каквог живе грађани у земљама Европе и напредног света....“, наводи се.
БиХ је, кажу, „опредељена ка пуноправном чланству у НАТО савезу и Европској унији, као целовита и демократска држава, која“, како наводе, „има историјске, политичке, културне, економске и све друге претпоставке за аутентичну и креативну улогу у европској породици земаља и народа у 21. веку“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала