- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Велики искорак на тржишту некретнина у Србији: Уводи се „катастарски аларм“ – на шта све упозорава

© Фото : PixabayКомпјутер
Компјутер - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
„Катастарски аларм“ је најновија апликација коју је Републички геодетски завод (РГЗ) креирао са циљем да власника или било кога ко има правни интерес алармира о свим променама у вези са непокретношћу.
На тај начин грађани ће бити обавештени у реалном времену и уколико неко злонамерно покуша да поднесе захтев за промену власништва или упис забележби и терета, вођење судског спора, исправку грешке, као и било које друге радње које могу да нанесу штету власнику и угрозе његова права.
Да би корисник добијао информације о свим променама на непокретности коју прати, потребно је да попуни захтев на сајту РГЗ-а верификован електронским потписом, а сва обавештења ће му стизати путем електронске поште без одласка на шалтер или свакодневног проверавања у апликацији е-Катастар на сајту РГЗ-а.
Масовна примена ове апликације директно ће утицати на промену лоших навика у друштву – покушаје рекетирања власника непокретности и коришћење правног оквира за преварне радње.
„Креирањем 'катастарског аларма' Републички геодетски завод је заокружио систем који ефикасно штити права грађана над непокретностима. Тај систем обухвата коришћење е-Печата, сервиса за потврђивање аутентичности електронских докумената и најмодернију апликацију за одбрану од сајбер напада“, наводи се у саопштењу РГЗ-а.
© Фото : alarm.rgz.gov.rs/снимак са екранаКатастарски аларм - насловна страна сервиса
Катастарски аларм - насловна страна сервиса - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Катастарски аларм - насловна страна сервиса
Како се истиче, релевантне међународне организације и пре увођења овог система сврстале су Србију на десето место у Европи и четрнаесто глобално по сигурности власништва, а са овим системом, који је јединствен у свету, Србија је утврдила своју лидерску позицију у тој области. Грађанима и свим инвеститорима обезбедила је највећи степен правне сигурности за све непокретности уписане у катастар.
„Својим дигиталним сервисима РГЗ је максимално појачао одбрамбене редове према корупцији и увео политику нулте толеранције за изнуду – рекет. Међутим, да би се проблем у потпуности решио, РГЗ је интензивирао већ високо развијену сарадњу са МУП-ом. Апелујемо на власнике непокретности да користе 'катастарски аларм' како би правовремено могли да пријаве МУП-у и судовима лица која злоупотребљавају подношење захтева да би прибавили противправну корист и направили штету“, наглашава се у саопштењу РГЗ-а.
Катастар непокретности је место у систему државне управе које идентификује све преваре и пропусте настале пре поступка уписа. Новим услугама РГЗ је ставио тачку на покушаје злоупотребе унутар система земљишне администрације ван катастра, а који угрожавају власнике.
Непокретности уписане у катастар више никада не могу бити предмет преварних радњи, дуплих продаја, угрожавања права власништва над непокретностима или других малверзација, јер сада дигитални систем РГЗ-а то аутоматски детектује и алармира, пренео је јавни сервис.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала