Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вељку Одаловићу забрањен улаз на КиМ

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић
Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите нас
Председнику Комисије Владе Србије за нестала лица Вељку Одаловићу косовска полиција је данас на административном прелазу Мердаре забранила улаз на простор Косова и Метохије.
Како се наводи, Одаловић је данас требало да присуствује састанку Удружења породица несталих и киднапованих, а своју посету је најавио пре два дана.
Одаловић је оценио да је ово "још само један од крајње неразумних потеза" приштинских институција када су у питању нестала лица и да је очигледно да их то питање не интересује.
"Питање несталих су политизовали да сада немамо никакве контакте ни информације. Заборављају да је ова Радна група механизам који је до сада решио преко 1.800 случајева несталих лица. Увек смо тежили ка томе да радимо заједно са Приштином на локацијама, да присуствујемо свим састанцима, да у разговору са породицама будемо неко ко ће стати пред њих и рећи им шта смо урадили и шта ћемо даље радити. Овако имамо тотални застој", рекао је Одаловић.
Како је навео, Приштина стално прича о несталима, а не предузима ништа.
"Спремни смо да све информације које имамо поделимо на један крајње одговоран начин. Питање несталих у дијалогу је хумана и цивилизацијска обавеза. Нажалост и то је блокирано, а породице несталих косовских Албанаца исто као и породице несталих Срба заслужују одговоре", поручио је Одаловић.
Одаловић је оценио да међународни посредници који су одговорни за дијалог и за процес механизма кроз Радне групе, "ћуте и не врше притиске на приштинску страну да се одговорно односи према својим обавезама" и истакао да је, за разлику од њих, Београд своје обавезе извршио.
"Сврха мог планираног одласка на састанак је била да умиримо породице. Верујем да ће се наћи неко ко ће уразумити приштинску страну и натерати да раде оно што је у интересу породица, а не политике. Ми смо ти који су одговорни, од нас породице траже информације, а ми не можемо да радимо свој посао, између осталог управо због тога што ја не могу да пређем административну линију, не могу да присуствујем састанку и да их обавестим на чему радимо", поручио је Одаловић.
Он је апеловао на породице да заједно са породицама несталих косовских Албанаца изврше притисак на приштинске институције како би се питање несталих вратило у функцију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала