Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Односи Срба и Бошњака кључни за развој региона

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите нас
Односи Срба и Бошњака су од кључног значаја за развој и напредак целог Балкана, поручио је данас председник Александар Вучић, додајући да су сви током његове посете Златиборском и Рашком округу могли да виде да држава не прави никакву разлику између својих грађана, било да су Срби или Бошњаци.
На питање новинара како види бошњачко-српске односе, након смрти Муамера Зукорлића, који је, како је рекао новинар, био "стожер идеје о помирењу", а његов син најавио да ће ићи истим путем, Вучић је рекао да не жели да коментарише политику, да је са Зукорлићем често разговарао о односима Срба и Бошњака, који су, истакао је, од кључног значаја за развој и напредак целог Балкана.
"Разговарали смо о бројним пројектима, као што готово свакодневно разговарам са Љајићем. Упознао сам и Зукорлићевог сина, увек смо спремни да разговарамо и да настављамо сарадњу и градимо бошњачко-српске односе", рекао је Вучић.
Додао је да је задовољан што је, током јучерашњег, вишечасовног разговора са грађанима тог краја, одговарао на питања свих и што су сви успевали да, упркос сталним покушајима да се говори о лошим темама и стварима, понекад и кроз шалу говорили о питањима од значаја.
"Људи су могли да виде да држава није правила, ни на овом простору, нити другде, разлику између Срба и Бошњака и да смо на једнак начин слушали и једне и друге и да настојимо овде да уложемо новац", рекао је председник Србије.
Додао је да ће део пута Пожега - Дуга Пољана коштати и више од 1,5 милијарди евра, радови на болници 70 милиона, што су, уз регионалне и локалне путеве, милијарде евра, колико није уложено у тај крај од 1945.годиен на овамо.
Као илустрацију, навео је да је још у време бившег председника Бориса Тадића 2004. обећана обилазницу око Новог Пазара, а сада, на прагу 2022. године, ни пројекта нема.
"Зато сада градимо пут, изградили смо дијагностички центар, нове ангио сале којима је само јуче спасено четири живота. То су важне ствари. ", рекао је Вучић.
Додао је да има и лоших ствари, а издвојио је као посебно лоше пут то манастира Сопоћани, те поновио да је срамота да га нико није обавестио да је пет километара пута у толико лошем стању.
Додао је да се настоји да се споји Нови Пазар и са Београдом и са Сарајевом, јер је то у интересу свих, и не постоји никакав разлог за страх.
"Зато градимо пут до Дуге Пољане, спремни да градимо пут до Котромана и Вишеграда, али морамо да убедумо БиХ да ураде деоницу до Сарајева. Пробајте то да урадите. Знам да није исплативо одмах, али биће кад од Новог Пазара до Сарајева буде требало 2,5 сата. И тада ће бити свеједно да ли су Бошњаци са ове или оне стране, нико их неће заустављати", рекао је Вучић.
Додао је да је посебно поносан што већи број људи, иако напушта Нови Пазар, долази у Београд, где су каже, увек добродошли, мада је интерес да што је могухе више опстану на огњиштима.
"Хоћу да знате да је ово ваша земља, без обзира на веру и род, једнако као наша. То је земља свих нас, то радимо и то људи осећају", рекао је Вучић и подсетио да је доживео звиждуке када је био у Новом Пазару са турксим председником, али су онда људи, када су чули шта планира, или престали да звижде или су почели да аплаудирају.
Људи виде да се ради, закључио је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала