Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабић: Садашња власт се није обавезала према Рио Тинту, претходна обавезала државу

© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Садашња власт се ни на један начин није обавезала према пројекту „Јадар“ Рио Тинта, али претходна власт је обавезала државу, рекла је премијерка Ана Брнабић на питање новинара зашто не може потпуно да се обустави тај пројекат.
Брнабићева је објаснила да је претходна власт од 2004. давала дозволе Рио Тинту, који је у складу са законом и одобрењима владе улагао у тај пројекат и да сада држава не можемо да их отера из Србије.

Рио Тинто добио дозволе од претходне власти

На питање како се држава није обавезала када је тај пројекат предвиђен Уредбом о просторном плану, рекла је да та уредба не представља никакав проблем и да не значи ништа посебно, односно да не значи да ће тај пројекат бити и реализован.
Та уредба предвиђа један документа - просторни план како би Рио Тинто знао за који простор да уради Студију о процени утицаја на животну средину.
Брнабићева је објаснила да је Рио Тинто дошао у Србију 2004. године и питао владу да ли може да ради истраживања и уложи новац у то и добио одобрење, па 2006. питао да ли може да прошири територију истраживања, уложи још новца и тако све до 2012. године, када је та компанија тражила дозволу да ради и велике бушотине и добила дозволу.

Тужиће државу, уложили су велики новац

Премијерка истиче да је „Рио Тинто до 2013. уложио између 150 и 200 милиона долара и садашња власт није могла да им каже - хвала, али не можете даље да радите и идите из Србије, пошто су радили све у складу са законом и добијали дозволе од владе и улагали новац“.
„Да ли мислите да Рио Тинто или било који други инвеститор неће тужити државу и тражити да се тај новац вратио или мислите да је потпуно нормално и могуће да неко уложи новац на основу дозвола које је дала влада и да му се онда каже - хвала вам много и довиђења, ми не желимо да наставимо и нико никоме ништа не дугује“, запитала је премијерка.
Како је рекла, када је држава 2004. дала прву дозвола за истраживања ми смо се обавезали јер су ти људи уложили новац.
Каже да би то било исто као када би дошао неки инвеститор из Немачке и да тражи дозволу да прави фабрику и уложи у опрему и, када све то уради, да му се каже да све то остави и иде из земље пошто не постоји обавезујући уговор.
„И онда перете руке и кажете - нисам ја крив већ овај који је дошао 10 година касније. Па што га онда он није зауставио већ је преузео обавезе“, запитала је Брнабићева.
Садашња власт ниједну дозволу није сакрила, рекла је премијерка и истакла да је председник био јасан када је рекао да ће све зависити од процене утицаја на животну средину коју ће радити стручни људи, као и да ће зависити од тога како грађани буду реаговали на то.

Озбиљна држава не може да отера инвеститора који је добио дозволу по закону

Премијерка је рекла да једна озбиљна држава не може да отера инвеститора који је за нешто добио дозволу по закону. Додала је да је влада једино променила у закону то да сада можемо да наплатимо за истраживачке радове, што раније нисмо могли.
„Нисмо дали дозволу за рудник, све зависи од студије", нагласила је она.
Брнабићева каже да Рио Тинто слави 18 година од доласка у Србију и да је она последњи пут била у Лозници 26. фебруара 2020. године, када је била завршена претходна студија изводљивости и да је тада нико није ништа питао од медија око Рио Тинта, пошто то „тада није била политичка тема, као што је сада код појединих медија који нападају тај пројекат“.
Такође, рекла је да она није надлежна за комуникацију са Рио Тинтом иако је имала бројне састанке са том компанијом, као што и ниједан члан владе није задужен са било којим инвеститором појединачно.
„Што се тиче тога да ли је било шта потписано на основу чега имамо обавезе према Рио Тинту, такав документ не постоји“, нагласила је Брнабићева.
У често спомињаном меморандуму у вези са тим пројектом експлицитно је наведено да морају да се поштују закони Србије и највиши стандарди за заштиту животне средине, закључила је Брнабићева, пренео је Танјуг.
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2020
„Рудник литијума је од стратешког значаја за Србију“: Премијерка са представницима „Рио Тинта“
Детаљ из спота Рио Тинта - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Рио Тинто одлучио да паузира пројекат „Јадар“ у Западној Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала