Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Чије гене носе Срби: Нови резултати капиталног истраживања – има и изненађења

© Sputnik / Радоје ПантовићУчесник Спасовданске литије у народној ношњи носи икону
Учесник Спасовданске литије у народној ношњи носи икону - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Пратите нас
Генетика Срба дефинитивно је у уској вези са другим словенским народима, доказало је велико истраживање њихове укупне генетске структуре које је Удружење „Порекло“ спровело на простору некадашње Старе Херцеговине. Резултати капиталног истраживања биће ускоро објављени у књизи која доноси и бројна изненађења везана за порекло српског народа.
У последњих пет година тестиранана је генетика 1143 Срба из Старе Херцеговине, простора који обухвата данашњу Херцеговину, њене старе делове унутар Црне Горе, крајеве Србије до долине Лима, али и Имотске Крајине.
У књизи "Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине" су и генетски кодови преко хиљаду Срба са простора од Книнске крајине, Лике, Баније, Кордуна, Подриња, Западне Србије, све до њима блиских по генима у Румунији и Македонији.

Порекло Срба из Старе Херцеговине

Примарни терен, Стара Херцеговина, изузетно је важна за разумевање укупне етногенезе Срба, а узорак више него репрезентативан, кажу у "Пореклу". Сада је познато и потврђено која се хаплогрупа већински појављује у овом великом узорку, односно код свих Срба.
"Најдоминантнија хаплогрупа је И2, у појединим деловима Херцеговине је преко 50 одсто, у просеку изнад 40. Она је несумњиво траг доласка Славена на ове просторе. Те откривене гране своје старије огранке имају управо на простору славенских земаља, од Пољске, Украјине, Русије, Словачке, Белорусије. Славенски елемент у Херцеговини је значајан, поред И2 групе, везе са другим Словенима, те гране су у знатном проценту присутне и код оних који имају хаплогрупу Р1А која је најучесталија на западу Русије, у Пољској бележи проценат изнад 40 одсто, код Срба у Хецеговини је 12, 13 одсто", каже Јовица Кртинић из "Порекла".
© Фото : Спутњику уступило Удружење "Порекло"Стручњаци Биолошког факултета и Музеја Херцеговине из Требиња током рада на пројекту "Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине"
Стручњаци Биолошког факултета и Музеја Херцеговине из Требиња током рада на пројекту Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Стручњаци Биолошког факултета и Музеја Херцеговине из Требиња током рада на пројекту "Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине"

Снажна словенска компонента

Он додаје да, када се обе чињенице узму у обзир, натполовичан број Херцеговаца има снажну славенску компоненту.
Ништа мање значајан није предсловенски удео, до 40 одсто је оних који имају генетичке везе са популацијама које су на том простору хиљадама година. Истраживање открива да су спецификум Херцеговине и неке младе гране које су дошле на тај простор пре 800 година, два велика српска племена, Дробњаци и Бањани.
Ово капитално дело не бави се само генетиком, приступ је мултидисциплинаран, истраживани су и други сегменти који доказују порекло родова. Књига доноси арехолошко - историјски преглед Старе Херцеговине све до палеолита, чији су трагови на налазишту Црвена стијена на граници са данашњом Црном Гором. У том делу истраживања представљен је и један феномен.

Славили и католици

"Не само да смо обрадили славе свих тестираних, већ смо представили обележавање крсне славе код католика, које је било доста учестало све до 20. века када је католичка црква почела да забрањује породицама да славе, мада се код неких то одржало и до данас".
Поједина предања истраживањем нису потврђена, али многа јесу, Кртинић каже да се на готовој свакој трећој страници књиге налази податак изненађења, откриће које је могло да се деси само захваљујући генетичкој генеологији.
CC BY 3.0 / Teodora Mijanovic / Манастир Житомислићиз 15. века, посвећен Пресветој Богородици,
Манастир Житомислић, посвећен Пресветој Богородици, задужбина Милорадовића из 15. века - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Манастир Житомислићиз 15. века, посвећен Пресветој Богородици,
Очекује и критике, јер у Србији постоји школа мишљења да Срби немају везе са другим словенским народима, да су овде од памтивека, а ако и имају везе, други, па да чак и Руси потичу од Срба. Генетика каже да је ова тврдња нетачна.
"Срби су стари народ, генетички су хетерогени, нису се формирали од једног претка из палеолита, у ембриону, у основи, управо око хаплогрупе И2 кренуло је формирање српске нације. Она је убедљиво најзаступљенија, свуда је где Срби живе у преко 30 одсто, од Книнске до Неготинске крајине, а у Херцеговини, у Љубињу и преко 60, јер је то био простор прве српске државе. Уосталом, сам назив Херцеговина потиче из периода Косача који су се назвали војводама од Светога Саве", објањава Кртинић.

Могуће критике из Хрватске

Могуће је очекивати и критике из суседне Хрватске у којој постоји јака струја која инсистира на томе да Срби и Хрвати немају заједничко порекло.
"Хрвати у том делу Херцеговине имају у великој мери укрштену генетику са Србима, што је природно. Уопште, на том целом штокавском подручју доста је присутна И2 хаплогрупа, а како се померамо према северу Хрватске, ту је већ нема", каже Кртинић и додаје да је генетика неумољива и да даје егзактне податке који су проверљиви на глобалном нивоу.
"Највећа база генетичких резултата се налази у Русији, у Москви, постоји сајт који сабира резултате из целог света, ми ту не можемо ништа да измислимо, кад убаците резултат Херцеговца из нашег истраживања у ту базу, јасно видите где се он налази на генетском стаблу целог човечанства".
© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаАнализа ДНК у лабораторији
Студент у лабораторији Кримског савезног универзитета  - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Анализа ДНК у лабораторији

Капитално дело

Аутори су консултовали преко 950 додатних извора, студија и књига. Капитално дело на 1200 страна, "Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине" биће званично представљено у фебруару следеће године, а већ сада га је могуће знатно повољније купити у претплати.
"То је једини начин да ова књига и буде штампана, јер је реч о изузетно скупом подухвату, само истраживање је скупо, а књига је урађена у квалитету који ова тема заслужује, обогаћена је и картама", закључује Кртинић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала