- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кинески гигант мобилне телефоније почиње да прави аутомобиле /видео/

Пратите нас
Кинески гигант мобилне телефоније „Хуавеј“ представио је свој први аутомобил, хибридни СУВ модел „аито М5“. Аутомобил, који ће имати електрични мотор, али и бензински мотор који служи за повећање аутономије, и коштаће у Кини између 34.000 и 44.000 евра.
Ју Ченгдонг, директор „Хуавеја“ за односе са потрошачима и паметне аутомобиле, казао је да је њихов аутомобил упоредив са другим сличним возилима када су у питању перформансе, али и удобност, попут система вештачке интелигенције.
Опремљен је „паметном“ кабином која има „Хуавеј“ оперативним системом „Хармони“. Захваљујући томе, може да се повеже са електронским уређајима овог произвођача.
Из „Хуавеја“ наводе да је њихов модел напреднији у односу на конкуренцију када је у питању технологија, као што је интелигента асистенција возачу, дигитални екран који може да се дели, 3д препознавање лица, интелигентно озвучење, препознавање умора возача...
„Аито М5“ омогућава власнику да направи неколико запамћених начина употребе, односно персонализација, ако га користи више возача.
„Дизајнирали смо наш СУВ тако да задовољава стандарде возила од милион долара када је луксуз у питању, а када су у питању возне карактеристике, упоредив је са возилима која коштају од пола милиона до милион јуана (70.000 до 140.000 евра). Унутрашњи простор кабине упоредив је са великим СУВ-овима“, каже Ју Ченгдонг.
Овај аутомобил има асинхрони мотор наизменичне струје, синхрони мотор са сталним магнетом, али и четвороцилиндрични бензински мотор. Укупна снага система креће се од 422 до 489 коњских снага.
Ју Ченгдонг тврди да је понашање на путу упоредиво са спортским аутомобилима, попут „Мекларена“, док је декларисано убрзање од нула до 100 километара на сат само 4,4 секунде.
Батерије „аита М5“ могу да ускладиште 40 киловат-сати струје, а укупна аутономија возила је чак 1.242 километра.
Из „Хуавеја“ су се похвалили да је аутомобил опремљен екраном од 15,9 инча високе резолуције, грејаним кожним напа седиштима, аудио системом од 1.200 вати, уз који иде библиотека која садржи на десетине милиона песама...
Електрични аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Велики планови кинеског гиганта у производњи електричних аутомобила
Вулинг нано ев, електрични аутомобил из Кине који кошта 3.100 долара - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Електрични аутомобил за 3.100 долара: Долази из Кине, са једним пуњењем пређе 305 километара /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала