- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачкој предвиђају нестанак струје без „Северног тока 2“

© AP Photo / Michael ProbstВечернее небо над Бундестагом, Берлин
Вечернее небо над Бундестагом, Берлин - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Пратите нас
У случају блокирања пројекта „Северни ток 2“, Немачка би могла да се суочи са прекидима у снабдевању електричном енергијом због недовољних испорука гаса из Русије, пише немачки дневник „Ханделсблат“.
Како наводи аутор чланка Јурген Флаугер, Немачкој је потребно више гаса, између осталог и из Русије. У супротном, Немачка неће успети да спроведе енергетску транзицију која подразумева одустајање од нуклеарне енергије и производње електричне енергије из угља.
„Немачка ће успети да избегне нестанке струје само у случају масовне градње нових гасних електрана – оне ће радити чак и када не дува ветар или не сија сунце“, сматра колумниста.
Према његовом мишљењу, у случају блокирања гасовода „Северни ток 2“ Москва ће почети да тражи тржишта у Азији, што Немачкој није у интересу.
„Берлин би требало да учини све што је могуће како се спорови око 'Северног тока 2' не би заоштрили“, уверен је колумниста.
Такође подсећа да је Русија испуњавала своје обавезе према купцима гаса на Западу чак и током Хладног рата док је била у саставу Совјетског Савеза.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода.
Аналена Бербок, Олаф Шолц и Кристијан Линднер - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
РУСИЈА
Новој немачкој Влади прети раскол због Русије: Шта стоји иза несугласица Шолца и Бербокове?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала