- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин на неформалном самиту ЗНД: Оснивање организације – оправдан корак

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПутин на неформалном састанку лидера држава-чланица ЗНД
Путин на неформалном састанку лидера држава-чланица ЗНД - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Пратите нас
Стварање Заједнице независних држава (ЗНД) је оправдани потез, изјавио је руски председник Владимир Путин на неформалном самиту организације.

„Интеграција у многим правцима је продубљена у различитим аспектима – и у сфери осигуравања безбедности наших држава и у сфери економије“, приметио је Путин, истичући да је само оснивање организације безусловно било у потпуности оправдано.

Председник је истакао да је током протеклих деценија дошло до много кардиналних промена, али да везе створене још од совјетског доба помажу члановима заједнице да пролазе кроз тешке фазе боље од осталих земаља.
„Морам да кажем да везе сачуване још од времена Совјетског Савеза у целини играју позитивно улогу – то су заједничке комуникације, заједничка предузећа које раде као партнери“, додао је.
© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаУчесници неформалног самита лидера држава-учесница Заједнице независних држава (ЗНД)
Учесници неформалног самита лидера држава-учесница Заједнице независних држава (ЗНД) - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Учесници неформалног самита лидера држава-учесница Заједнице независних држава (ЗНД)
Путин је нагласио да је Русија подржавала и да намерава да настави да подржава те односе у будућности.
„Али једна од главних тема због које смо се окупили у актуелном режиму захтева дубљу дискусију, а то је наша заједничка борба против пандемије вируса корона“, напоменуо је руски лидер.
Његовим речима, ова година је посебна за ЗНД.
„Ове године је 30. годишњица оснивања организације, она је била недавно, у децембру. Имао сам задовољство да свима вама честитам 30. годишњицу независности – сада то чиним са задовољством уживо“, констатовао је председник.
Традиционални неформални састанак лидера земаља ЗНД одвија се у Санкт Петербургу на Путинову иницијативу. У њему учествују јерменски премијер Никол Пашињан, председници Азербејџана, Белорусије, Казахстана, Киргизије, Таџикистана, Туркменистана, Узбекистана, Илхам Алијев, Александар Лукашенко, Касим Жомарт Токајев, Садир Жапаров, Емомали Рахмон, Гурбандули Бердимухамедов, Шавкар Мирзијојев, као и први председник Казахстана Нурсултан Назарбајев.
Подсетимо, споразум о стварању Заједнице независних држава потписали су лидери Русије, Украјине и Белорусије 8. децембра 1991. године.
Путин дао оцену: Влада доста добро прошла тешку годину - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2020
Путин: ЗНД један од кључних праваца руске спољне политике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала