- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија не намерава да се враћа на „гвоздену завесу“

© Sputnik / Михаил ВоскресенскийЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Пратите нас
Русија не намерава да се враћа на „гвоздену завесу“ у односима са Западом, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова за телевизију „БелРос“.
Одговарајући на питање да ли ће се Русија вратити на „гвоздену завесу“ у односима са Западом Захарова је изјавила: „Ми нећемо. А они шта ће они, наши западни партнери, радити код себе (није извесно)“.
Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.
Москва позива Алијансу да одустане од било какве војне активности ван својих граница – у Украјини и другим територијама Источне Европе, Закавказја и Средње Азије. Од Алијансе је затражено да не распоређује додатно наоружање и нове војне контингенте ван земаља у којима су били стационирани према стању од маја 1997. године (пре укључивања источноевропских земаља у НАТО).
Гвоздена завеса или Блоковска подела је западњачки израз који је популаризовао Винстон Черчил мислећи на границу која је симболично, идеолошки и физички поделила Европу на два одвојена дела од краја Другог светског рата до краја Хладног рата, отприлике од 1945. до 1990. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала