- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија тражи присуство војних званичника на састанку са НАТО-ом

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда МИП Русије
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Пратите нас
Веома је важно да Русија добије потврду од НАТО-а да ће у делегацији Алијансе на преговорима о безбедносним гаранцијама бити војни представници, рекао је Спутњику заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Изузетно нам је важно да од НАТО-а добијемо потврду да ће у њиховој делегацији на догађају 12. јануара у Бриселу бити високи војни званичници. Тамо се састајемо у међуресорном формату, наше Министарство одбране ће бити представљено на веома солидном нивоу. Важно нам је да војска одржи професионалан разговор“, истакао је Рјабков.

Такође је подсетио да је јуче у Министарству одбране Русије одржан брифинг за војне аташее земаља НАТО-а током кога су „изнете оцене и указано је на веома забрињавајуће моменте које Русија примећује у понашању западних земаља и НАТО-а генерално, што захтева озбиљно разматрање“.
Што се тиче билатералног формата састанка о безбедносним гаранцијама са САД, додаје он, Русија је званично предала Америци своје предлоге дневног реда.
„Сада видимо позивања на неименоване представнике америчке администрације о томе да рачунају и на разговор о Украјини и контроли наоружања. Шта је контрола наоружања? То је нека врста апстракције. Полазимо од тога да треба да се разговара о нацртима које је представила руска страна – нацрту билатералног споразума о безбедносним гаранцијама са САД и нацрту мултилатералног споразума са НАТО. То је дневни ред и на то се треба фокусирати. Ради тога се покрећу преговори и колеге у Вашингтону треба од тога да пођу“, истакао је Рјабков.
Раније су агенције „Франс прес“ и Ројтерс, позивајући се на представника Беле куће, саопштиле да ће се преговори Русије и САД одржати 10. јануара, консултације Русије и НАТО-а 12. јануара, а да ће 13. јануара бити одржан састанак представника Русије и ОЕБС-а.
Рјабков је потврдио да се поменути датуми састанка са САД и НАТО и разматрају, али да засад нема коначног и потпуног договора по питању свих аспеката будућих консултација.
Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Путин: Запад треба да пружи безбедносне гаранције Русији одмах и сада, а не да их тражи од Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала