- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Снимљене језиве пешчане формације на Марсу /фото/

CC0 / пиксабеј / Марс
Марс - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Пратите нас
Црно-беле фотографије које је снимила HiRISE камера орбиталног истраживача на Марсу приказују подручје од пет километара кратера у региону Нилосиртис, са испрекиданим динама насталим након што је ветар унео песак са околног терена.
Слике су снимљене у региону Нилосиртис, на прелазу између северних низија планете и јужних висоравни у области коју истраживачи описују као "замршени терен".
Орбитални истраживач Марса (МРО) је свемирска сонда агенције НАСА направљена да врши извиђање и истраживање Марса из орбите.
МРО проучава црвену планету од 2006.године.
Орбитер је испитивао геологију и климу Црвене планете, као и атмосферу и сезонске варијације. Такође шаље податке на Земљу о безбедности и изводљивости потенцијалних будућих места за слетање за будуће свемирске мисије.
Поред тога, свемирска сонда тражи и знакове постојања воде, како у прошлости, тако и у садашњости, да би се дошло до података како је она можда променила површину планете. У ту сврху, МРО испитује регион Нилосиртис, за који научници верују да је некада био прекривен ледом.
Научници сматрају да је лед текао кроз различите долине преко висоравни у овом региону у облику споро покретних глечера, преноси међународни Спутњик.
Истраживачи наводе да би подаци о површини Марса могли да открију више детаља о Црвеној планети и њеној еволуцији, као и о нашем Сунчевом систему.
Планета Земља - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Како би Земља могла да постане нови Марс: Страшна симулација коју су направили научници /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала