- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Сви ће се заразити, али...“ : Познати научник предвиђа расплет пандемије

Пратите нас
Професор Франсоа Балу, познати генетичар и директор УЦЛ Института за генетику у Лондону, огласио се на друштвеној мрежи Твитер и написао да ће се на крају свако заразити вирусом корона, и то у блиској будућности, и вероватно више од једном у животу.
„Ово није лако пренети чак ни онима који су прихватили чињеницу да је живот без короне немогућ. Можете обући заштитно одело, носити Н95 маску или шта год, али у овој фази, једино што ћете постићи јесте да одложите време док се не заразите и тиме незнатно продужите пандемију“, написао је Балу.
„Заштита вакцином од инфекције није велика, али је заштита од тешких симптома, хоспитализације и смрти и даље одлична, укључујући и заштиту против соја омикрон. Такође, нема моралне одговорности ако се разболите од респираторног вируса, у реду је, то је живот, који с времена на време није фер“, истакао је он.
„Нисам одушевљен што најављујем да ће SARS-CoV-2 постати ендемски вирус, а у идеалном свету пожелео бих да можемо да избегнемо још један респираторни вирус који кружи у заједници (већ их има близу 200, укључујући 4 ХCoVs), али свет једноставно није идеалан”, објашњава Балу.
Како каже, верује да је време да се вирус ускоро преда.
„Стопа вакцинације на многим местима је највиша могућа, осим тога, имамо и неколико лекова. Ипак, претварање да све држимо под контролом, на неки начин, скупо кошта.“
„Да разјаснимо, иако верујем да би ми, као друштво, требало да покушамо да се извучемо из пандемије прилично брзо, не бих желео да диктирам нечије понашање и у потпуности поштујем то да ће некима бити потребно мало више времена да се поново осете спремним да наставе „нормално“ да живе“, закључио је он, пренео је Блиц.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала