- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Бугарској критикују министра одбране: Изражава став Русије по питању НАТО-а

© AP Photo / Petar PetrovЗаставе Бугарске и НАТО-а на церемонији обележавања ступања Бугарске у овај војни савез
Заставе Бугарске и НАТО-а на церемонији обележавања ступања Бугарске у овај војни савез - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Пратите нас
Догађаји последњих недеља изазивају забринутост код слободномислећих људи у Бугарској, изјавила је бивша министарка спољних послова те земље Надежда Нејнски, коментаришући изјаву председника Румена Радева поводом припадности Крима и став министра одбране Стефана Јанева по питању распоређивања НАТО снага у Бугарској.
Уочи другог круга председничких избора у новембру, Радев је рекао да је Крим тренутно руска територија и да је таква политичка реалност. Након критике бугарских политичара, Европске комисије и Стејт департмента, Радев је додао да се „догодила анексија, уз кршење међународног права“, али је позвао да се прихвати реалност.
Након тога је министар одбране Бугарске Стефан Јанев рекао да не види потребу за распоређивањем додатних снага НАТО-а у Бугарској због могуће ескалације напетости. Након критика на свој рачун, Јанев је објаснио да је то његов лични став. Премијер Бугарске Кирил Петков је рекао да се земља, као чланица ЕУ и НАТО-а, по оба питања придржава става организација.
Коментаришући ове изјаве, бивша министарка Нејнски, говорећи за бугарску телевизију „Нова“, изјавила је да у случајности и омашке не верује, те да недавна изјава Јанева одражава руску тачку гледишта о могућем распоређивању снага НАТО-а у земљама које су некада биле део социјалистичког блока.
Нејнски истиче да у формулацији „лојална чланица НАТО-а“ не види никакву „жељу за служењем“, а чланство у НАТО и у ЕУ добило је огромну подршку како политичара, тако и самих Бугара.
„У том смислу реализација договора укључује како учешће у дискусијама, разговор о могућностима. Али када се доноси одлука, ту одлуку треба да поштују све чланице НАТО-а“, прецизирала је бивша министарка.
Раније је шеф Здружених снага НАТО у Европи амерички генерал Тод Волтерс предложио да се повећа контингент Алијансе у Бугарској и Румунији.
Америчка војска - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
РЕГИОН
Министар одбране Бугарске против распоређивања снага НАТО-а у земљи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала