- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У односима Истока и Запада нова геополитичка борба – на делу Хладни рат 2

© AP Photo / Ivan SekretarevЗаставе САД и Русије
Заставе САД и Русије - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Пратите нас
У односима Запада и Москве на делу је Хладни рат 2 и нова геополитичка борба, оценио је руски дипломата Дмитриј Пољански.
Подсетио је да су у време распада СССР сви били очарани Западом, мислили су да су на Западу пријатељи, да ће живети у бољем свету и да се нико више неће сећати Хладног рата, поделе на Исток и Запад.

„Али, убрзо смо схватили да намере наших колега нису тако невине како се испрва чинило. Видели смо да су многи Американци, Европљани експлоатисали нашу земљу, покушавали да даље деле Русију, да је униште, подржавају сепаратизам, подстичу несугласице између Русије и нових држава које су се појављивале. То није тајна“, рекао је на брифингу за новинаре заменик руског амбасадора при УН.

Подсетио је и на тадашња обећања НАТО да се неће ширити на Исток.
Данас, према његовим речима, Запад или говори да тако нешто нису обећавали или отворено каже да су преварили Москву што никако не доприноси атмосфери поверења између Истока и Запада.
„Првих десет година независне Русије је било веома тешко, пуно проблема и заиста смо били на ивици колапса, економска ситуација је била веома тешка. Али, почетком 2000-тих постепено смо се уздизали, прво на колена, па онда и на ноге. И у тренутку када смо обновили национални понос, могућност да живимо као независна држава , Запад, САД су почели да нас доживљавају као претњу. Сада имамо својеврсни римејк Хладног рата“, рекао је Пољански и додао да је Русија тима збуњена јер узрока за конфронтације више нема, нема комунистичке идеологије.
Али, конфронтације постоје, покушаји да се Русија представи као непријатељ такође. То наводи на закључак да питање није било у идеологији него у геополитичкој борби која се, на жалост, враћа, закључио је он.
Хладни рат - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
РУСИЈА
Русија на мети нове рунде агресивних акција земаља НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала