- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Урађен добар посао, сачувана радна места 1.100 радника“: Министарка привреде о продаји Петрохемије

© НИСРафинерија нафте у Панчеву
Рафинерија нафте у Панчеву - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Пратите нас
Министарка привреде Анђелка Атанасковић изјавила је да је продајом Петрохемије руској компанији НИС, урађен добар посао, јер су на тај начин сачувана радна места за око 1.100 радника и заустављено трошење средстава из буџета због губитака које је имала та компанија.
Атанасковићева је, гостујући на ТВ Прва, напоменула да се о приватизацији Петрохемије говорило дуго, као и да је та компанија последњих неколико година имала велике проблеме и пословно и финансијски.
Петрохемија је, због лошег пословања и бомбардовања 1999. Године, била у великим проблемима, казала је Атанасковићева и додала да је 2017. године припремила план да избегне банкрот.
„Држава је то преузела на себе, одрадила је велики посао. Део је одрађен докапитализацијом у Петрохемији, део је отписан према повериоцима и Петрохемија је ‘стављена на ноге’, да може да ради стабилно и то је нама дало елемената да уђемо у стратешко партнерство са НИС-ом“, рекла је министарка привреде.
Према њеним речима, Петрохемија је штетила буџету Србије, јер је њено лоше пословање плаћало цело становништво.
Атанасковићева је навела да је НИС, према Уговору, у обавези да уложи 150 милиона евра у наредних шест година у изградњу фабрике за производњу полипролилена и додала да би око 140.000 тона требало да износи годишња производња.
Додала је да су Руси помињали да би то могло бити и око 200.000 тона годишње.
На питање да ли је процена од 150 милиона евра за докапитализацију била добра, с обзиром на тврдње појединих из синдиката те компаније да је њена цена 230 милиона евра, Атанасковићева одговара да је процена вредности пред потписивање уговора са Русима била 129 милиона евра.
„Докапитализација у износу од 150 милиона евра је одлична и задовољава да се направи фабрика која ће даље радити и запошљавати наше људе и то ће нешто што ће доносити пораст БДП-а Србији, као и порез у буџет“, истакла је министарка привреде, пренео је Б92.
Рафинерија нафте у Панчеву - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
ЕКОНОМИЈА
НИС преузео панчевачку „Петрохемију“ /фото/
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала