- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Борељ: Захтеви Русије - понашање победника

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ  - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
Пратите нас
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ сматра неприхватљивим безбедносне гаранције које је предложила Русија.

„Захтеви за гаранције о безбедности и прекиду ширења ЕУ и НАТО-а на исток представља руску агенду са потпуно неприхватљивим условима, посебно оних који се односе на Украјину“, рекао је Борељ у интервјуу „Велту“.

Према његовим речима, Москва је по први пут "представила своју агенду у писаној форми", што се раније никада није десило.
"То раде само победници: постављају своје услове", додао је он.
Преговори се морају односити, не само на Украјину и ширење НАТО-а на исток, већ "свих прекршених споразума од тренутка усвајања Хелсиншког завршног акта 1975. године", сматра шеф европске дипломатије.
"Не слажемо се са многим одлукама спољне политике Русије, као и неких догађаја које Москва сматра унутрашњим стварима", изјавио је Борељ.
Он је оптужио Москву да "жели да разговара о архитектури европске безбедности без учешћа ЕУ".
"То је апсурдно. То не прихватамо", рекао је саговорник "Велта".
По његовим речима, то питање се не тиче само САД и Русије.
"ЕУ треба да присуствује тим разговорима. Они имају смисао само ако се одржавају у тесној координацији са ЕУ и уз њено учешће", сматра Борељ.
Русија је 17. децембра објавила нацрте споразума са Сједињеним Америчким Државама и НАТО-ом који, између осталог, укључују одредбе о узајамним гаранцијама безбедности у Европи, о неразмештању ракета средњег и кратког домета у узајамном домету и о одбијању даљег ширења НАТО-а на исток, укључујући и за рачун бивших република СССР-а.
Документа су већ предата Вашингтону и његовим савезницима. У једној од тачака нацрта предлаже се да НАТО пружи гаранције неширења Алијансе на територију Украјине. Како је раније изјавио заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков, ако НАТО и САД не реагују на захтеве Русије за безбедносним гаранцијама, то би могло довести до нове рунде конфронтације.
Украјински брод - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
РУСИЈА
Хоће ли САД започети трећи светски рат због Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала