- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Комплетиран састав Тужилачког савета Црне Горе, подржана иницијатива за смену министара

© Sputnik / Бобан НововићСкупштина Црна Гора
Скупштина Црна Гора - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
Пратите нас
У Скупштини Црне Горе изабрано је пет нових чланова Тужилачког савета. Истовремено, усвојене су и интерпелације које је предложила опозиција, за смену троје министара.
За нове чланове Тужилачког савета из реда угледних правника изабрани су адвокати Синиша Газивода, Милош Вуксановић, Филип Јововић и Боривоје Ђукановић. Стево Мук из Института алтернатива изабран је за члана ТС из НВО.
Нико није био против избора наведених кандидата, а ДПС се није изјашњавао.
Избором пет чланова на седници парламента, које је предложио Одбор за политички систем, правосуђе и управу, комплетиран је састав Тужилачког савета.
Овим би Тужилачки савет требало да изађе из вишемесечне блокаде, након што је изменама Закона о државног тужилаштву престао мандат претходном Савету, пренеле су „Вијести“.
Изменама Закона о државном тужилаштву, предвиђено је да Тужилачки савет има 11 чланова — пет из реда тужилаца, четири угледна правника, једног правника из НВО и представника Министарства правде.
Подсетимо, председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић прогласио је почетком августа шест чланова Тужилачког савета, у ком су вршилац дужности врховног државног тужиоца Дражен Бурић, четворо тужилаца који су изабрани на Конференцији државних тужилаца — Ђурђина Нина Ивановић, Сања Јовићевић, Татјана Беговић и Никола Самарџић — и представник Министарства правде Борис Марић.

Усвојене интерпелације за смену министара

Скупштина Црне Горе усвојила је и интерпелације за смену министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Александра Стијовића, министарке просвете, науке, културе и спорта Весне Братић, као и министра спољних послова Ђорђа Радуловића.
Како подсећа РТЦГ, опозиција, која је затражила да ресорни министри поднесу оставке, оптужила је Радуловића да је злоупотребио службени положај и саопштио нетачне констатације у инструкцијама црногорским амбасадорима како да информишу државе у којима обављају те функције о догађајима на Цетињу 4. и 5. септембра.
Према наводима опозиције у интерпелацији, Весна Братић је образовни систем Црне Горе прилагодила једностраним и искључиво национално-верским основама и жељама, које су, како су оценили, у супротности са уставним одређењем грађанске мултиетничке и секуларне државе.
Опозициони посланици сматрају да је Стијовић показао изузетан ниво неспособности и изостанак било какве визије за развој пољопривреде.
Министарства, у мишљенима достављеним парламенту, негирала су те оптужбе, оцењујући их паушалним и неоснованим.
О одлукама у вези интерпелација црногорски парламент ће, како је саопштено, обавестити Владу.
Подсетимо, црногорски премијер Здравко Кривокапић изјавио је да неће потписати интерпелације о сменама министара уколико буду усвојене у црногорском парламенту.
Он је казао да покретач те иницијативе партија која је радила против интереса грађана Црне Горе.
„Мени није обавезујуће да њихове предлоге прихватим“, рекао је Кривокапић.
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
РЕГИОН
Кривокапић: Нећу потписати интерпелације о смени министара
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала