Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова мера: 100 евра у фебруару за младе /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић најавио је нову новчану помоћ за младе, старости од 16 до 30 година, у износу од 100 евра.
„За сва лица од 16 до 30 година, тачније 29 година 11 месеци и 30 дана, припремили смо меру која ће се брзо реализовати, реч је о мери подршке тим лицима“, навео је Вучић на конференцији за медије.
„Сви млади који су напунили 16 година имаће право да се пријаве у периоду од 15. јануара до 30 јануара, и новац ће добити већ око 1. фебруара. Реч је о новчаном износу од 100 евра“, додао је он.
Он је подсетио да 15. јануара сви здравствени радници добијају по 10.000 динара, а 10. фебруара уследиће помоћ пензионерима од 20.000 динара.
То је велика помоћ за укупно око 2,9 милиона људи, напоменуо је Вучић.

„Србија фактор стабилности без обзира на оптужбе из Сарајева, Загреба, Приштине“

Вучић је, на питање о оптужбама које стижу из Приштине, Сарајева и Загреба, рекао да је Србија фактор стабилности, а да у Сарајеву вероватно мисле да је Република Српска превише мала, па им оптуживање Српске није довољно, већ морају да оптужују и Србију и Русију.
Истакао је да никада није одговарао на оптужбе из Сарајева и да у БиХ лажу народ како у Србији постоје тајне оптужнице против њихових држављана, јер је то неистина.
„Бошњаци могу слободно да дођу и посете своје рођаке у Србији, не постоје никакве тајне оптужнице“.
Када је реч о Приштини и Загребу, Вучић је рекао да је ту већ потпуно видљив пакт против Србије, од медијског, финансијског до војно-полицијског и сваког другог.
Додаје да тај пакт није никаква велика новост.
„Зато што постоје људи који мисле да је само непостојећа Србија добра Србија. Не постоји Србија која би била за њих довољно мала“, оценио је Вучић.

Позив грађанима да изађу на референдум

Вучић је позвао грађане да изађу на референдум 16. јануара и изјасне се о променама које се тичу само правосуђа да бисмо, како је рекао, могли да наставимо европски пут земље и да имамо независно правосуђе и тужилаштво.
„Гласањем на референдуму изместићемо правосуђе из свих државних органа и да људи који имају поверење одлучују у нашем правосуђу, независно од тога ко је на власти и да се поносимо независним правосуђем“, рекао је Вучић.
Председник је говорио и о провокацијама Аљбина Куртија, и рекао да је поразно то што Албанци и даље не желе да пусте Вељка Одаловића да уђе на Косово и Метохију.
„Истовремено, он (Курти) каже да неће бити референдума који ће се одржати. Ја ћу поставити питање међународној заједници и свима осталима који подржавају независност Косова, да ли то значи да ће тенковима да газе људе који желе да учествују на референдуму“, казао је председник Србије.

Просечна плата 900 евра

Говорећи о плановима за наредни период, Вучић је рекао да ће минимална цена рада износити 35.000 динара, као и да је планирано да пензије расту 5,5 одсто у наредној години.
„Наш програм је да просечна плата наредне године буде 900 евра и у вези тога смо веома озбиљни“, казао је Вучић.
Најавио је да ће улагања у капиталне инвестиције до 2025 године износити 14 милијарди евра, од чега девет милијарди за саобраћајну инфраструктуру.
„До 2030. Србија мора да буде препозната као важна тачка на светској мапи развијених технологија. Нама је циљ да наставимо улагања у вештачку интелигенцију, у енергетику и информационо комуникациони сектор“, поручио је Вучић.
Што се тиче раста БДП-а, навео је да је коначна флеш процена, која може да се разликује плус минус 0,1 одсто, да 2021. годину завршавамо са стопом раста плус 7,5 одсто.
Пољопривреда, како је навео, због суше једина бележи минус 1,4 одсто, што нас је коштало веће стопе раста.
Вучић се осврнуо и на миграције, наводећи да је нето ефекат миграција данас у Србији 92.300 више људи који су се вратили у нашу земљу у односу на октобар прошле године.
„То је фантастична вест, јер то значи да ћемо имати све више људи који ће се враћати“, истакао је председник Србије, истичући да се враћа велики број високообразованих.

О мини-хидроелектранама на Студеници

Председник се осврнуо и на питање мини-хидроелектрана на реци Студеници, и најавио да ће неки пројекти бити прекинути.
Што се тиче мини-хидроелектране где је инвеститор српски православни манастир, рекао је да они имају статус повлашћеног произвођача и да ту проблема нема.
„Оно са чим су људи имали проблем, мини-хидроелектрана ‘Ушће’, инвеститор ‘Шумадија’, где је инсталисана снага 1.120 киловата и њима је истекла енергетска дозвола, нису је продужавали, нису се пријављивали за грађевинску дозволу“, навео је Вучић.
Најавио је да ће се разговарати са инвеститором додатно, али да ће се гледати да се тај пројекат прекине.
„Друго ја мини-хидроелектрана ‘Ушће’, власник је ‘Хидростена’. Није у заштићеном подручју, али је локална заједница апсолутно против те мини-хидроелектране. Већ смо обавили разговор са инвеститором, замолили га да одустане од те хидроелектране. У томе смо успели“, истакао је Вучић.
„Људи могу мирно да спавају, да знају да ћемо сачувати реке“.

О енергетици

Председник Србије је, говорећи о енергетици, поручио да нико неће осетити кризу, али је оценио да ситуација свакако није лака.
„Бринем за прву половину фебруара, када ће бити хладније, али неће бити рестрикција. Нама су укључени сви капацитети, свих 10 блокова, и свих десет функционишу. Кад год имамо неки проблем као што је пожар у сушари, ми то одмах превазиђемо и идемо даље. Хоћу да се захвалим рударима и свим запосленима у енергетском систему који у тешким условима обезбеђују струју за све грађане“, рекао је Вучић.
Он је поновио да остаје иста цена гаса коју је договорио са председником Русије Владимиром Путином.
Указао је да Србија нема довољно складишта и да процена о количинама гаса претходних година није била добра.
„Тај проблем ће бити додатно решен од 1. јануара, и на основу разговора са Владимиром Путином верујем да ћемо то решити. За нас је јако важно да решимо дугорочним уговорима снабдевање гасом. Замолио сам председника Путина за флексибилност, и ту је важно питање Банатског двора. Верујем да ће нам Руси из њиховог дела из Банатског двора испоручивати додатне количине, за које очекујем много повољније цене“, казао је Вучић.
Вучић је најавио да ће кренути разговори са руском страном о складиштењу гаса у Српском Итебеју који, како каже, наша држава жели да отвори за себе.
Наводи да се тренутно воде преговори са руском страном да се резерве гаса у Банатском двору подигну на милијарду кубних метара, а да би, како каже, требало за нас да отворе складиште у Српском Итебеју, месту у близини Банатског двора.
Појашњава да се не може направити складиште гаса где неко хоће, већ тамо где је постоји црпљене нафте и гаса.
„Када дођете до краја, до извлачења гаса, онда је то тле погодно за складиште гаса. Мислимо да је сада тај тренутак и кренуће наши разговори по том питању. За нас је приоритет да увећамо количине које могу да буду у складишту“, казао је Вучић.
Додаје да је пре два месеца било око 240 милиона кубних метара гаса у нашем делу.
„Руси упумпавају гас, мислим да имају данас око 200 милиона кубних метара у свом делу Банатског двора и мислим да ће нам те додатне количине од 1. јануара долазити управо одатле и такав је био и смисао мог разговара са руским председником Владимиром Путином јер је то за нас и најјефтиније и најједноставније за преузимање и да одмах буде у систему и да мање пара потрошимо“, навео је Вучић.

„Нисам Путин“

Након више од сат времена, одговарајући на питања новинара, председник Србије је рекао:

"Људи само да вам кажем да ја могу да издржим да разговарам са народом четири сата. Али, тешко да могу да издржим на конференцији четири сата - нисам Путин."

Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
СРБИЈА
Вучић о изјави амбасадора САД: Могао бих и ја Американцима да поставим питање /видео/
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
СРБИЈА
Вучић открио шта му је жеља за 2022.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала