- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Предлог увек важи“: Русија има решење за енергетску кризу у Европи

© Sputnik / Игор Зарембо / Уђи у базу фотографијаНафтна платформа у Балтичком мору
Нафтна платформа у Балтичком мору - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
Пратите нас
Русија је спремна да повећа производњу и испоруке гаса како би задовољила потражњу у Европи у било којој количини, али потребни су дугорочни уговори, рекао је потпредседник руске Владе Александар Новак у интервјуу за „РБК“.
„Физички смо спремни да повећамо обиме производње и испорука. Ресурсна база у Русији омогућава нам да задовољимо потражњу европских потрошача у било ком обиму. Али, наравно, то није брз процес, јер је политика која је вођена у ЕУ била усмерена на смањење потражње. 'Гаспрому' су потребни дугорочни уговори, јер су за повећање производње потребна већа улагања“, објаснио је он.
Осврнуо се и на оптужбе на рачун Русије да не испоручује додатне количине гаса Европи.
„Склапајте дугорочне уговоре и бићемо спремни да испоручујемо више. Тај предлог увек важи“, поручио је потпредседник руске Владе

Цене нафте

Цена нафте у распону од 65 до 80 долара по барелу биће оптимална за Русију, а није искључена њена волатилност на тржишту, изјавио је Новак.
„Тренутно је цена нафте око 75 долара по барелу. Следеће године нама ће одговарати цена од 65-80 долара по барелу. Намерно узимам тако велики распон, јер се не искључује волатилност на тржишту. У суштини, наш буџет је 2021. године уравнотежен на 43,3 долара по барелу, за 2022. је одређено 44,2, а прогноза друштвено-економског развоја предвиђа више цене“, оцењује Новак.

Потражња за нафтом

Укупна светска потражња за нафтом порашће за око четири милиона барела дневно 2022. године, констатује потпредседник руске Владе.
„Да би се вратила производња на ниво пре увођења ограничења 2020. године, очекујемо пораст потражње следеће године за још око четири милиона барела дневно“, прецизирао је Новак и додао да је 2021. године потражња у свету порасла за 4,5-5 милиона барела дневно.
Како је додао, Русија ће задржати производњу нафте на нивоу од 550 до 560 милиона тона до краја 2030. године, док ће расподела између домаћег тржишта и извоза зависити од ситуације на тржишту.
Новак истиче да се Русија руководи прогнозом повећања потражње.
„Следеће године се у свету очекује потрошња од око 100 милиона барела дневно. Мислим да ће се повећати до 110 милиона барела до 2030. године“, констатује потпредседник и додаје да ће се удео нафте у светском енергетском билансу смањити, али ће физички обим њене потрошње ипак порасти.
Раније је руски председник Владимир Путин поручио да Гаспром“ није крив за енергетску кризу у Европи, такве оптужбе из Европе и Кијева су покушај да се све окрене наглавачке.
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
РУСИЈА
Русија има нафте и гаса за наредних пола века
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала