- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија размишља да направи тенк на точковима за Африку и Блиски исток

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаЛаки плутајући тенк „Спрут-СДМ1“
Лаки плутајући тенк „Спрут-СДМ1“ - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
Пратите нас
Руска корпорација „Ростех“ разматра да направи нови тенк на точковима који ће бити тражен у Африци и на Блиском истоку, саопштио је Спутњику индустријски директор комплекса за наоружање корпорације Бекхан Оздојев.

„Разматра се таква могућност. Постоји идеја да се борбени део тенка 'Спрут СДМ1' постави на базу на точковима која ће највероватније бити амфибијска“, рекао је Оздојев.

Како каже, питање избора конкретне базе још је отворено, али постоји неколико потенцијално одговарајућих шасија.
„Избор зависи од купца и задатака које намерава да решава, користећи ту технику“, прецизира Оздојев.
Возило ће имати ватрену моћ главног тенка, али ће га надмашити по маневарским способностима и брзини. Када је реч о заштити и способности кретања, заостајаће за њим због шасије са точковима.
Према речима Оздојева, тенк „Спрут“ на точковима ће првенствено бити извозни производ, а тржиште ће највероватније бити блискоисточне и афричке земље.
Како каже, мања је вероватноћа да ће се тај тенк користити у Оружаним снагама Русије, јер се у Русији традиционално даје приоритет гусеничарима, што је диктирано географијом.
Приликом кретања по тврдом, равном и сувом терену, тенк на точковима има предност у погледу резерве могућности кретања и брзине, али када је реч о беспућу, планинама, шумама, мочварама – потребан је тенк на гусеницама.
Према склопу и деловима, као и по моторно-трансмисионом одељку, „Спрут-СДМ1“ је једнак борбеном пешадијском возилу БМП-3 и десантном борбеном возилу БМД-4М. Дизел мотор УТД-29 од 500 коњских снага развија снагу потребну за покретање борбеног возила од 18 тона са посадом од троје људи, до 70 километара на час на копну и до десет километара на час на води.
Лаки плутајући тенк „Спрут-СДМ1“ - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
У Црном мору тестиран амфибијски тенк /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала