Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Скупштина усвојила измене закона о финансијској подршци породицама са децом

© Sputnik / Лола Ђорђевић Скупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Скупштина Србије усвојила је вечерас измене и допуне Закона о финансијској подршци породицама са децом којима се од 1. јануара 2022. године повећава родитељски додатак за прво дете на 300.000 динара.
Ново право је и право на почетна средства за изградњу и учешће у куповини породичне стамбене зграде или стана по основу рођења детета.
„Ово право ће моћи да оствари свака мајка за дете рођено од 1. јануара 2022. године и касније под условом да је држављанин Србије и да има пребивалиште у Србији, као и да први пут стиче стан на територији Србије“, рекао је у расправи министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић.
Он је навео да право може да оствари и мајка која је страни држављанин и има статус стално настањеног странца ако је дете рођено на територији Србије или је држвљанин Србије.
У случају смрти мајке право може остварити отац детета, додао је Дмитровић.
Према његовим речима, од 1. јануара 2022. године запослене жене које самостално обављају делатност или су ангажоване по основу флексибилних облика рада, а остварују приходе који су већи од три просечне зараде у Србији моћи ће да остваре накнаду зараде и остале накнаде у висини од пет просечних зарада у Србији на дан отпочињања одсуства.
Ратко Дмитровић прихватио је данас амандмане на седници Одбора за рад, социјална питања и друштвену укљученост којима се утврђује право на једнократну помоћ у висини од 100.000 динара за друго и треће дете.
Посланица СНС Миланка Јевтовић Вукојичић, која је председавала седници одбора, рекла је за Танјуг да остаје право које мајке остварују за друго дете да у периоду од две године добијају помоћ од 10.000 динара, односно по 12.000 динара у наредних 10 година.
Она је навела да ће мајка која роди двојке добити једнократну помоћ у износу од 400.000 динара, односно за тројке 500.000 динара.
Бебе близанци - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
ДРУШТВО
Од Нове године за друго и треће дете по 100.000 динара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала