- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Тајни експерименти над децом сирочићима: Подржала их и ЦИА

© Фото : Dr.dk/PrintscreenИсечак из документарног филма о експериментима над децом сирочићима у Данској уз подршку ЦИА
Исечак из документарног филма о експериментима над децом сирочићима у Данској уз подршку ЦИА - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
Пратите нас
Неколико стотина сирочића било је изложено експериментима у којима су прикључиване електроде на њихова тела и морали су да слушају гласне звуке. Експерименти су спровођени у Данској, а подржавала их је и ЦИА.
Експерименти чији је циљ био да се открије веза између наследних фактора и шизофреније кршили су такозвани Нирнбершки код којим се уводе етичка ограничења за испитивања на људима, открива Дански радио у документарцу под називом „Потрага за самим собом“ (Jagten på mig selv).

Деца излагана електродама и узнемирујућим звуцима

Истраживање је започето раних шездесетих година и у њега је било укључено 311 данске деце, од којих су многа била усвојена или су живела у оближњем сиротишту, а спровођено је у подруму Окружне болнице у Копенхагену.
Настало је по идеји америчког психолога Зарнофа Медника, професора Универзитета у Мичигену. Медник није могао да пронађе адекватну групу за истраживање у САД, пошто у тој земљи није било регистра становништва уз помоћ кога би испитаници били праћени дужи период. Зато је помоћ потражио од данског професора Финија Шулсингера, чиме је започето истраживање које је трајало годинама у Данској.
Аутор документарца Пер Веник као дете је био предмет тог експеримента. Он се сећа да је био стављан у столицу, електроде су му биле постављене на руке, ноге, груди око срца и морао је да слуша веома гласне и узнемирујуће звуке. Тест је требало да открије да ли дете има психопатске особине. Испитивана су деца чије су мајке биле болесне од шизофреније, али и деца која су била у контролној групи, пошто нису имала менталних болести у породици, а међу њима је био и Веник.
„Било је веома непријатно. И то није само моја, већ је то прича многе деце. Обећали су ми нешто забавно пре него што су ме одвели у болницу. Мислим да је то било кршење мојих грађанских права. Мислим да је веома чудно да неки људи знају више о мени него што сам ја знао“, казао је он за Дански радио.
Деци није речено у каквом ће експерименту учествовати, ни пре њега, али ни пошто су прошли испитивање, наводи се у документарцу.

Пратили децу деценијама

Веник је последњи пут учествовао у овом експерименту 1973. године, када је имао 24 године. Ни тада му није речено о чему се ради. И не само то, него је био праћен у наредних 10 година, а да то није знао, већ је сасвим случајно открио.
„Отишао сам у болницу због кожне болести. Тада сам сазнао да је свака моја посета лекару била пријављивана одељењу за психологију у болници“, сведочи Веник.
Какво је истраживање било у питању, сазнао је тек пре три године. Тада је одгледао амерички документарац о тајним експериментима над децом у ком су тројке, које су раздвојене на рођењу, тајно испитиване како би се утврдио однос наслеђа и окружења на развој детета. Тада је почео истраживање о свом искуству, што је преточено и у документарни филм.
Веник је, истражујући експерименте којима је био изложен, открио и везе са америчком обавештајном службом ЦИА и америчким здравственим системом.

ЦИА и Америка подржавали експерименте

Амерички здравствени систем подржао је експеримент над данском децом са тадашњих 400.000 круна у само једној години, што би данас износило око 4,6 милиона куна, односно 618.000 евра.
Још занимљивије је што је амерички фонд под називом „Фонд за хуману екологију“ дао за те експерименте тадашњих 21.000 долара, што би данас износило око 160.000 евра. Како је открио Викиликс, тај Фонд је шездесетих година радио у корист ЦИА, наводи Дански радио.
© AP Photo / Carolyn KasterЛого Централне обавештајне агенције (ЦИА) и америчка застава
Лого Централне обавештајне агенције (ЦИА) и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
Лого Централне обавештајне агенције (ЦИА) и америчка застава
Веник је покушао да контактира ЦИА тим поводом, али одговор о истраживању никада није добио.
Открио је и да је разлог истраживања намерно сакриван од деце. Резултати експеримената били су предмет докторске дисертације Финија Шулсингера 1977. године. Докторске дисертације се у Данској бране јавно, али је министарство правде те државе одобрило да одбрана Шулсингерове дисертације буде затворена за јавност „због заштите идентитета деце“, наводи се у документарцу.

Документа из експеримента уништена кад је аутор филма затражио да их проучи

Веник је наишао на још нелогичности истражујући ово питање. Тако се у подруму Психијатријског центра Глоструп чувало 36 кутија материјала из овог истраживања готово 60 година. Када је Веник затражио дозволу да их прегледа, центар је почео да га уништава уз објашњење да је „истраживање завршено и да више не морају да чувају материјал из њега“. Услед даљег Вениковог занимања зашто то раде после шест деценија, објаснили су да су захваљујући његовом интересовању сазнали да се тај материјал и даље чува и да „по закону морају што брже да га униште“.
Међутим, дански стручњаци за здравствено право и историчари мисле другачије, тврдећи да је центар заправо прекршио закон.
Историчар Јакоб Кнаге Расмусен из Данског музеја добробити, каже да се ради о првом документованом открићу употребе деце под посебним старањем за експерименте у Данској.
„Не знам за сличне примере у Данској, нити у Скандинавији. Њиме је јасно прекршен Нирнбершки код из 1947. године, установљен после Другог светског рата да би се увеле етичке рестрикције за експерименте на људима. Између осталог, Нирнбершки код подразумева такозвану информисану сагласност, у којој испитаник прво мора бити информисан о чему се ради у експерименту, његовим циљевима и последицама, а онда дати сагласност. То је данас централно правило у истраживањима“, каже Расмусен. Он је посебно истакао да су деца која су подвргнута експерименту заправо припадала рањивој групи и да су била под надзором државе, а да нису имала коме да се жале.
Лого ЦИА - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
Тајни пројекти ЦИА: „Хаос“, „Менхетн“, „Гладио“ – Дрогирање градова, испирање мозга, рушење власти
Људски мозак - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2018
Процурио документ: Aмеричка влада тајно прикупљала податке о „даљинској контроли ума“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала