- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Турска прави замену системима С-400 и „Патриот“

© AP Photo / Turkish Defence Ministry via APИстоваривање војних возила и опреме, дела противваздушног система С-400, на војном аеродрому Муртед у Турској
Истоваривање војних возила и опреме, дела противваздушног система С-400, на војном аеродрому Муртед у Турској - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
Пратите нас
Турска планира да представи новитете у оквиру пројеката система ПВО 2022. године, а напредни системи могу бити алтернатива руским С-400 „Тријумф“ и америчким „Патриот“, пише лист „Сабах“.
Како се наводи, следеће године ће се појавити нови производи у оквиру пројеката прављења противавионских ракетних система „Хисар“ и „Сипер“. Истиче се да су успешно завршена су тестирања противавионских ракетних система „Хисар А+“ и „Хисар О+“.

„Тако ће Турска бити корак ближе систему противваздухопловне одбране 'Сипер' који ће се појавити као алтернатива С-400 и 'Патриот'“, пише „Сабах“.

Планирано је да перспективни систем ПВО ступи у употребу 2023. године, а како је прецизирано, он ће моћи поуздано да елиминише све претње у ваздуху.
Турска прави две врсте противавионских ракетних система „Хисар“ – систем кратког домета („Хисар А) до 15 километара и средњег домета („Хисар О“) до 25 километара. Системи „Хисар“ могу да уништавају летелице са фиксним и покретним крилима, крстареће ракете, дронове и ракете типа „ваздух-земља“.
Системи „Хисар О+“ предвиђени су за заштиту војних и других стратешки важних објеката.
Раније је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио да је Турска почела да прави национални систем ПВО дугог домета „Сипер“, а прво тестирање је обављено почетком новембра.
Москва је 2017. године потписала уговор о испоруци ПВО система С-400 Анкари. Одлука Анкаре изазвала је негативну реакцију Вашингтона и Алијансе у целини. САД не престају са покушајима да натерају Турску да одустане од руских система ПВО. Због чињенице да Анкара не подлеже притиску и не одустаје од С-400, Вашингтон ју је искључио из свог програма за производњу ловаца-бомбардера пете генерације Ф-35.
Руски ПВО систем С-400 - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
РУСИЈА
„Ростех“: Испорука С-400 Турској – победа Русије над Америком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала