- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Заев све дао и отишао у пензију: Ко му је наследник који је непознат у јавности

CC0 / Pixabay / Македонска застава
Македонска застава - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
Пратите нас
Иако непознат широј јавности, досадашњи заменик министра финансија Северне Македоније Димитар Ковачевски је мандатар за састав нове македонске владе. То, међутим, није ништа ново и необично у македонској политици.
Слично је било и почетком деведесетих, када су на челу две најмоћније партије, Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) и ВМРО-а налазили тада непознати млади политичари Бранко Црвенковски и Љупчо Георгијевски (обојица ће касније постати премијери, а Црвенковски и председник државе), објашњава професор Факултета безбедности из Скопља Жинас Даскаловски.
Македонске заставе - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
РЕГИОН
Мандатар најавио формирање нове владе Северне Македоније средином јануара
И некадашњи председник Борис Трајковски такође је на функцију изабран са функције државног секретара у Министарству спољних послова.

Непозната личност за премијера – ништа ново у македонској политици

Ипак, био познат или непознат у јавности, Ковачевског очекују бројна искушења – енергетска криза потреса земљу, јер Северна Македонија нема своје изворе електричне енергије и принуђена је да је увози; уз то Бугарска и даље блокира почетак преговора за чланство у ЕУ. С обзиром да су бугарски захтеви радикални, Ковачевски ће тешко моћи да направи напредак у односу на то где је Заев стао, сматра Даскаловски.
„Имаће и проблема у самој коалицији, односно у односима са свим странкама које су у коалицији. Од већих, ту је албанска странка ДУИ, а ту је и мања албанска странка „Алтернатива“, али имаће проблема и са другим мањим коалиционим партнерима као што су Либерално-демократска партија и Демократски савез“, наводи наш саговорник.
Владајућа коалиција имаће танку већину у парламенту – 64 посланика од 120.
„То није коалиција која би могла комотно да ради јер је у сваком моменту могуће да једна од мањих партија, незадовољна потезима премијера, изађе из власти“, истиче он.
Према речима Стевана Гајића из београдског Института за европске студије, избор Ковачевског је избор транзиционог премијера до избора које би, како каже, СДСМ могао да изгуби због наслеђа Зорана Заева. А то наслеђе је десуверенизација земље због потписивања Преспанског споразума и других уступака, као и неформалне федерализације државе, што је још више повећало апетите албанских политичара.
„Оно што може нови премијер да уради је да само колико толико умањи штету за партију. То је његов једини и основни задатак, а шта ће после бити, да ли ће бити само кратка епизода у СДСМ-у или ће успети да се наметне (ту већ говоримо о годинама), то ћемо видети. Јер, свакако је извесно да ће ова партија изгубити на следећим изборима за скупштину, што значи да ће изгубити и мандатара“, каже Гајић.

Ковачевски као компромис

Да ли је Ковачевски изабран као особа погодна да Зоран Заев из сенке настави своју владавину, кулоарско је питање, каже Даскаловски и додаје да је његов избор, прво за лидера СДСМ-а, а потом и мандатара владе, компромис између разних струја македонских социјалдемократа.
„Долазак Заева на власт пореметио је баланс снага у СДСМ-у. Заев је из Струмице и када је дошао на чело партије потиснуо је такозвано скопско крило. Поразио је и Бранка Црвенковског и његове кадрове. Тако да се сада говори да је избор Ковачевског компромис где се интереси Заева, Црвенковског, па и скопског крила предвођеног Радмилом Шекеринском подударају. Тако да оно што говори опозиција, да је Ковачевски пион Заева, највероватније није тачно. Он је неко ко би могао да уједини СДСМ“, сматра Даскаловски.
Застава Македоније - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
РЕГИОН
СДСМ изабрао Ковачевског за новог мандатара владе Северне Македоније
Према Гајићевом мишљењу, Ковачевски није неко ко ће бити продужена рука Зорана Заева јер је време бившег македонског премијера прошло. За разлику од црногорског председника Мила Ђукановића, који је своје уступке НАТО-у дозирао, Заев је дао све одједном. Ђукановић је дозираним уступцима куповао време и задржавао се на власти.
„Заев је све своје обавезе и задатке испунио одмах и владао је по инерцији још неко време, али није постојао мотив да се вештачки одржава на власти“, објашњава Гајић.

Заев у политичкој пензији

Други показатељ да Зоран Заев иде у политичку пензију је тај да са променом власти у Северној Македонији неће доћи до суштинских промена.
„У Македонији се ништа суштински неће променити повратком ВМРО-а. То више није ВМРО (бившег премијера Николе) Груевског и тај ВМРО сигурно неће извући Македонију из НАТО-а. Дакле, процеси растакања македонске државности наставиће се без обзира на то. Заев је направио неповратан корак и ко год дође на власт мало шта може да уради“, сматра Гајић.
Претрпевши тежак пораз на локалним изборима одржаним јесенас, мало је вероватно да би СДСМ могао да направи бољи резултат на парламентарним изборима који би били одржани, како прижељкује опозиција, идуће године.
„Знајући да земљу чекају тешки тренуци – економска криза и вероватно замрзавање спора са Бугарском – тешко је предвидети да би СДСМ могао да има боље резултате на изборима идуће године, ако их уопште буде. Мислим да ће Ковачевски покушати да заврши мандат СДСМ-а до 2024“, истиче Даскаловски.
Ко је Ковачевски
Димитар Ковачевски рођен је у Куманову 1974. и по образовању је економиста. Поред тога што је био помоћник министра финансија, предаје на једном приватном универзитету у Скопљу. Син је бившег градоначелника Куманова и македонског амбасадора у Црној Гори, Слободана Ковачевског.
Зоран Заев поменуо је Ковачевског као могућег наследника још у првим данима након пораза СДСМ-а на локалним изборима, на којима је ова странка, наследница Савеза комуниста, претрпела један од најтежих пораза откако је Македонија постала независна држава.
Недавно је изабран за лидера СДСМ-а, а недуго потом, Централни комитет партије изабрао га је за мандатара за састав нове македонске владе, чије је формирање најавио најкасније до 18. јануара идуће године. Како је најавио, пред новом владом је управљање енергетском кризом, економском кризом изазваном пандемијом, као и наставак процеса европских интеграција и преговори са суседном Бугарском.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала