Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Годфријев гаф на крају мандата: Зашто Америци смета само наоружавање Србије

Панцир - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
Пратите нас
Константно негативан однос САД према обнови наоружања и опреме српске војске мотивисан је намером Вашингтона да од Косова и Метохије направи протекторат, где ће моћи да стационира своју војску. Уз то, коментари на рачун опремања српске војске учестали су откако је Србија показала решеност да не дозволи погром Срба на Косову.
Овако изјаве америчког амбасадора Ентонија Годфрија коментарише генерал у пензији и председник Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач.
Годфрију је, подсећамо, засметало што Србија обнавља опрему и наоружање своје војске и у виду добронамерног савета, забринуто је прокоментарисао да би се, да живи у региону, запитао зашто Србија толико новца троши на наоружање.
Ентони Годфри - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
СРБИЈА
Годфри: Да сам из региона, упитао бих се зашто Србија толико троши на војну опрему
Уз то, амбасадор је помирљиво додао да је билатерална безбедносна сарадња Србије и САД на највишем нивоу и да Вашингтон не замера Србији најновију набавку наоружања из Русије. Штавише, Вашингтон, према Годфријевим речима, признаје српску опредељеност за војну неутралност и прихвата српску жељу за партнерством са Русијом. Ипак, Америка би волела да Србија буде и њен партнер, закључио је амбасадор.

САД константно против наоружавања Србије – због Косова

Американци све време имају негативан однос према опремању српске војске и није необично да то истиче и амерички амбасадор, каже Ковач. Ипак, сматра он, мало је непримерено да Годфри тако нешто каже на крају свог мандата у Србији.
„У задњем периоду не говоре ништа о супротстављању формирању косовске војске. Напротив, преко НАТО-а се инструментализује прича око опремања и модернизације, чак се говори о формирању фонда у коме ће поред приватних лица и грађана учествовати и поједине државе, да ли донирањем опреме, наоружања и слично, а онда им наједанпут смета модернизација војске Србије и опремање које се дешавало последњих година“, истиче Ковач.
Такође, коментари на рачун српских набавки оружја учестали су од када је Србија демонстрирала да неће дозволити погром српског становништва на северу јужне покрајине, након што су тамо упале косовске специјалне полицијске снаге, примећује наш саговорник.
Ковач подсећа да су српске власти неколико пута напомињали да се набавком новог наоружања не пробијају лимити регионалних ограничења о наоружању и опреми и да је Србија још далеко од горњих граница ограничења.
„Имајући у виду да смо војно неутрална земља, као и да постоје аспирације за отцепљењем дела територије, нормално је да Србија изграђује своју војску са наоружањем и опремом која може бити и фактор одвраћања за даље агресивне намере и наступе ка Србији, који се првенствено изражавају од стране националистичких и шовинистичких кругова, како са Косова и Метохије, тако и из Албаније“, напомиње Ковач.

Из потаје се ради на укључењу Србије у НАТО

Америка се јавно слаже са чињеницом да је Србија војно неутрална, али преко НАТО-а и уз помоћ политичких притисака чини све да промени српску политику, додаје Ковач. Помирљиви тонови у излагању амбасадора Годфрија, према Ковачевом мишљењу, повезани су са редом потеза америчке политике на Балкану – прво намеравају да реше проблеме у БиХ, након тога питање Косова и Метохије кроз такозвани обавезујући споразум. Тада би БиХ увукли у НАТО мимо воље Републике Српске, потом и Косово и Метохију. Након тога, сигуран је Ковач, постоје планови да се притисци на Србију наставе, како би се и она прикључила НАТО-у.
„Ове изјаве, релативно помирљиве и неутралне, јесу из разлог што, за сада, не постоје услови да се према Србији директно усмере притисци ка увлачењу наше земље у НАТО“, сматра Ковач.
Сви типови оружја које је Србија до сада набављала били су дефицитарни и припадају групи дефанзивног оружја, каже Ковач. Оно је искључиво намењено за одбрану и заштиту, неба или територије.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2021
СРБИЈА
Вучић о изјави амбасадора САД: Могао бих и ја Американцима да поставим питање /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала