- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Немци прогласили град у Републици Српској за најбоље светско место за живот у пензији

Требиње - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Немачки магазин „Фокус“ прогласио је Требиње за најбоље место на свету за живот после одласка у пензију.
„Фокус" је ранг листу направио поређењем 575 градова на свету, а као критеријуме је, између осталог, узео безбедносну ситуацију и квалитет здравствене заштите по мишљењу странаца који живе у тим местима.
Осим овога, приликом избора за најбоље место за живот после пензионисања узети су у обзир и просечна кирија и трошкови живота у поређењу са Берлином, затим добра клима, квалитет ваздуха, као и колико брзо и без стреса може да се прође кроз град аутомобилом или јавним превозом.
Од укупно 100, Требиње је освојило 81,9 бодова. Приликом оцењивања највише бодова је остварено на име станарина, трошкова живота и здравствене заштите. Свака земља се на листи појављује само једном са својим најбољим градом.
Требиње је највише бодова добило у три категорије, пријатан транспортни систем, ниска стопа криминала и индекс загађености, који покрива чистоћу и квалитет ваздуха.
Клима је медитеранска, месечни трошкови су око 70 одсто мањи него у Берлину. Нешто лошије оцене Требиње је имало само у здравственом систему који је испод просека у глобалном поређењу.
Требиње - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
Требиње
Ове године Требиње је напредовало за 1,1 бод.
Немачки магазин пише да се Требиње налази на најјужнијем делу БиХ и близу мора, те да је најмање место које се нашло на овој листи.
Немци истичу да је град историјски занимљив, са католичком катедралом, српским православним манастиром и џамијом које илуструју различитости.
Међу десет најбољих места за „златно доба“, након Требиња, сврстани су Анталија у Турској, Мангалоре у Индији, Ћингдао у Кини, Куенка у Еквадору, Сорокаба у Бразилу, Коимбра у Португалу, Велики Трново у Бугарској, Темишвар у Румунији и Осијек у Хрватској, пише „Политика“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала