- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Јокић ману претворио у врлину – пореде га са „лошим момком“ 80-их /видео/

© AP Photo / David ZalubowskiНикола Јокић
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
Пратите нас
Никола Јокић, кошаркаш Денвер Нагетса, прави је пример спортисте који је, упркос многобројним врлинама, свестан својих мана и кроз каријеру је успео да исте те слабости претвори у врлине. Да, ради се о одбрани у којој је Јокић био један од најслабијих играча у НБА, а сада је један од бољих на својој позицији.
Јокић није кошаркаш који ће ударати две-три блокаде по утакмици и на тај начин штити сопствени обруч, али зато има јако брзе руке, поправио је кретњу и сада се одбрана Денвера не може замислити без њега.
Иако му, како смо написали, блокаде нису јача страна, Јокић је у години за нама ударио чак три „рампе“ које су Нагетсима донеле победу – против Њу Орлеанса, Хјустона и пре неку ноћ против Голден Стејта.
Код блокаде је антиципација најважнија, а уз то јако је битно позиционирање, а ту је српски кошаркаш вероватно најбољи на свету. Феноменално се креће, зна да буде на правом месту у право време, како у нападу, тако и у одбрани.
Јокићев напредак у одбрани не би требало да буде запостављен. Невероватно је шта је урадио на том делу игре. Пре неколико година било је поштено рећи да му је тај сегмент игре слабост. Али, не више, чак ни близу није тако. Јокић напредује сваке године и тренутно је сјајан дефанзивац“, написао је угледни новинар Кевин О'Конор.
Када је Мајкл Мелоун, тренер Денвера, пре неколико година рекао да Никола заслужује да буде у најбољој дефанзивној петорци, већина се смејала на то, али шеф струке Нагетса није се шалио.
А, можда најбоље о свему говоре речи Дрејмонда Грина – кошаркаша Голден Стејта који ће, када заврши каријеру, бити упамћен као један од најбољих дефанзиваца свих времена.
„Критиковао сам Јокићеву одбрану. Рекао сам, ако Денвер хоће стварно да буде добар тим, онда је он кичма те одбране, мора да буде добар у дефанзиви. Показао сам му четири клипа. Како не ротира добро као ниско постављен играч, како се не креће. Четири клипа где сам био веома критичан према њему“, испричао је Грин бишем колеги Мету Барнсу.
Сезону после тога, након што је Грин критиковао српског аса, Јокић је на утакмици Нагетса и Вориорса пришао искусном кошаркашу и рекао му да је гледао његов сегмент на телевизији и да је у праву.
„На то сам му рекао – сада си сто одсто бољи. Гледао сам те ове године и бољи си стопроцентно“, закључио је Грин.
Ово само показује колико Јокић нема его набеђене звезде, као што би могао да има јер је актуелни МВП, и како је Гринов савет схватио као пријатељски.
Такође, последњи у низу који су похвалили Јокића за напредак у одбрани су чувени тренер Стен ван Ганди, данас аналитичар на телевизији, и легенда светске кошарке Ајзеа Томас.
„Не постоји нешто што Јокић не ради. Додавања, која не могу да се зауставе. Морате да добро да га пазите јер он прво гледа да ли има неко слободан да му дода, ако нема, даће кош преко вас. Мајкл Мелоун је рекао да је Јокић зрео за најбољу дефанзивну петорку, мислим да је мало претерао, али је доста напредовао у одбрани“, рекао је Ван Ганди, а Томас се надовезао:
Можда није најбољи дефанзивац по ономе како их поредимо, по статистици, али је сјајан дефанзивац, сјајан је центар, као и Бил Ламбир што је био. Није био добар блокер, али вас је увек терао да узимате тешке шутеве и чувао добро и увек осигура скок. Јокић вас тера исто то и одличан је на скоку“.
Бил Лембир био је срце одбране „Бед бојса“, екипе која је крајем 80-их освојила две титуле шампиона НБА, а Ајзеа Томас прави лидер и неко ко је најзаслужнији за титуле у Детроиту.
„Јокић их 'носи'. Играју без пола тима. Други најбољи играч му је Остин Риверс, а и даље су на 50%. То је МВП“, закључио је Ван Ганди.
И, то је тако.
Јокића упоредили са човеком због кога су забрањена закуцавања у кошарци /видео/
Како је Јокић обасипан критикама довео игру до савршенства – крив је Американац /видео/
„О овоме је причао Јокић“: Америка никада неће имати оно што има Београд /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала