- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољска оптужује: Брисел делимично одговоран за високе цене гаса у Европи

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаНалазиште гаса у Лавовској области Украјине
Налазиште гаса у Лавовској области Украјине - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
Пратите нас
Европска унија сноси део одговорности за високе цене гаса и струје у Европи, изјавио је пољски премијер Матеуш Моравјецки.

„Русија и Брисел су одговорни за веома високе цене енергената и гаса“, рекао је Моравјецки за телевизију „ТВН24“.

Премијер је поменуо гасовод „Северни ток 2“ у контексту елемента „гасне уцене“ и тражио од Брисела да „одговори“ на њу.
„Ми у Европи, у читавој ЕУ, морамо јасно да одговоримо на такву уцену. Морамо да одговоримо одлучном политиком у краткорочној перспективи, као и развојем гасне и енергетске инфраструктуре, дугорочно посматрано“, оценио је он.
Москва је више пута позивала да се прекине са политизацијом ситуације, подсећајући да је пројекат „Северни ток 2“ користан не само за Русију, већ и за Европску унију.
Подсетимо, према подацима са лондонске берзе ICE, цена гаса у Европи први пут у историји достигла је 21. децембра чак 2.150 долара за хиљаду кубних метара.
Европско тржиште гаса последњих месеци прилично осцилира: почетком августа хартијама од вредности за испоруке горива трговало се по цени од 515 долара, док су се до краја септембра оне више него удвостручиле, а затим је на берзи 6. октобра забележен историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара. Затим је уследио пад – цене су се мањиле скоро за половину, на испод хиљаду долара.
Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Међутим, од 12. новембра поново је почео нагли раст. За пет трговачких дана процењена цена је скочила за 25 одсто и премашила 1.120 долара 18. новембра. Повод за нови скок је била вест о обустављању сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода „Северни ток 2“.
Гасна компресорска станица у Ајслебену у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
ЕКОНОМИЈА
Први пут од почетка децембра цена гаса испод 1.000 долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала