- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Ово нема никаквог смисла“: Виролог критиковао план Енглеза

© AFP 2023 / LINDSEY PARNABYМаскота Фудбалског клуба Лидс позира са ковид пропусницом пред меч енглеске Премијер лиге
Маскота Фудбалског клуба Лидс позира са ковид пропусницом пред меч енглеске Премијер лиге - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
Пратите нас
Фудбалери енглеског нижег ранга, односно друге, треће и четврте лиге, неће више морати да буду тестирани на вирус корона, како би се спречило одлагање утакмица због позитивних тестова. „Ово нема никаквог смисла“, рекао је виролог Џулијан Тенг.
Из Енглеска фудбалске лиге (ЕФЛ) је саопштено да тестирања неће бити обављана на дан утакмице за 72 клуба који учествују у нижем рангу енглеског фудбала.
Разлог је тај што је у последње време одложено неколико утакмица на дан одигравања, због чега су финансијски губици били још већи, како за клубове тако и за навијаче.
Тестирање на дан утакмице ће се од сада радити само ако неки од играча буде осећао симптоме вируса корона.
„Дневно тестирање ће се наставити у данима када се не играју утакмице код клубова који су у 'црвеним протоколима', који су наша најбоља заштита против ширења вируса корона у фудбалском свету“, изјавио је портпарол ЕФЛ-а.
Стручњаци су критиковали овакву одлуку и навели да ће нови систем можда смањити одлагање једне утакмице, али значајно повећати ризик од ширења короне унутар тимова због чега ће потенцијално бити одложено још више утакмица.

„Ово нема никаквог смисла“, рекао је доктор Џулијан Тенг, виролог Универзитета у Лестеру.

„Ако вам је циљ да спречите ширење међу играчима и противницима, онда мање тестова не помаже пуно у томе. Можда то помогне навијачима да уживају у утакмици, али то повећава шансе да се одложи наредни меч“, додао је он.
Један од главних разлога овакве одлуке био је случај Блекбурна, чији навијачи су превалили пут од 180 километара као би гледали утакмицу против Хала, али онда само два сата пред меч сазнали да је исти отказан.
Током чувеног Боксинг деја одиграно је само девет од 32 утакмице треће и четврте лиге Енглеске, а ситуација није била ништа боља ни у другом рангу такмичења Чемпионшипу, где су одиграна само два меча, али ова правила још не важе за Премијер лигу.
Британски медији наводе да ће медицинско особље и даље прегледати играче, али да ће тестови бити рађени само ако неко има симптоме ковида-19.
Не мислим да је ово добра идеја. Можда спасите једну утакмицу, али онда морате да откажете нареде две. Нема смисла. Омикрон се шири и ако можда избегнете штету код једне утакмице, наредне недеље се повећавају шансе да вас штета сустигне“, подвукао је доктор Тенг.
Овакве промене би могле да се догоде и у Премијер лиги, највишем рангу такмичења, чији су играчи тестирани понекад и чак девет пута недељно.
На недавном састанку премијерлигашких деоничара 14. децембра договорено је да се број тестирања повећа током свих дана, осим оних када тренинга нема.
Фудбалери који наступају у ПЛ раде ПЦР тест дан пред утакмицу, а чекање тих резултата већ је довело до неких одлагања мечева непосредно пред почетак.
Ипак, пишу медији, тренутно није планирана промена протокола, али ништа није искључено.
Менаџер Ливерпула Јирген Клоп - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
СПОРТ
„Хеви метал“ Немац заводи ред у Енглеској: „Знате, имали сте 13 позитивних на корону...“
Мамади Думбуја - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
СПОРТ
Бивши легионар и вођа хунте жестоко запретио: „У смрт као и војници – или трофеј или паре!“ /фото/
Тренер Србије Младен Крстајић на мечу с Костариком - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
СПОРТ
„Срамно и смешно“: Медији напали Србина у Израелу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала